GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De är en äkta cirkusfamilj

Cirkus Bambino består av en familj som gör allt själv. I en månad har man stått på Mårdslycke camping och gett föreställningar varje kväll, till gästernas stora förtjusning.
Tingsryd • Publicerad 3 augusti 2011
I ett hörn av Mårdslycke camping har Cirkus Bambino slagit upp sitt tält.
I ett hörn av Mårdslycke camping har Cirkus Bambino slagit upp sitt tält.Foto: Annie Olausson
Inget cirksubesök utan popcorn. Här är det Jean-Claude som håller i försäljningen.
Inget cirksubesök utan popcorn. Här är det Jean-Claude som håller i försäljningen.Foto: Linn Hedesström Blad
Jonglering är naturligtvis ett stående inslag på varje cirkus, så även på familjecirkusen Bambino.
Jonglering är naturligtvis ett stående inslag på varje cirkus, så även på familjecirkusen Bambino.Foto: Linn Hedesström Blad
Viviane och Lui stortrivs med cirkuslivet och med tiden på Mårdslycke camping.
Viviane och Lui stortrivs med cirkuslivet och med tiden på Mårdslycke camping.Foto: Linn Hedesström Blad
Pappa Billy är clown och kommer själv från en riktig cirkusfamilj. Han är så att säga född in i yrket.
Pappa Billy är clown och kommer själv från en riktig cirkusfamilj. Han är så att säga född in i yrket.Foto: Linn Hedesström Blad
bambino Ariane med tre av sina barn, Jean-Claude 9 år, Viviane 18 år och Lui 10 år. Foto: Annie Olausson
bambino Ariane med tre av sina barn, Jean-Claude 9 år, Viviane 18 år och Lui 10 år. Foto: Annie OlaussonFoto: Annie Olausson
Balanskonster i den högre skolan bjuds det i cirkustältet på Mårdslycke camping.
Balanskonster i den högre skolan bjuds det i cirkustältet på Mårdslycke camping.Foto: Linn Hedesström Blad

En stor färgglad kuliss i gult och rött har rest sig mellan ekarna på Mårdslycke camping i snart fyra veckor. Det är Cirkus Bambino som är i Tingsryd för fjärde året i rad och de stortrivs.

- Barnen har många kompisar här sen förut. En del turister vet när vi kommer och kommer själva då, säger Ariane Weisheit.

Det är Ariane, tillsammans med sin man, Billy Weisheit och deras sex barn, Viviane, Saskia, Kevin, Lui, Jean-Claude och Steven, som är Cirkus Bambino. Sju månader om året är de ute och turnerar i Sverige, resten av året bor de hemma på sin gård i Tyskland. Då lagas och målas vagnarna, nya kläder sys och nya nummer tränas in. Samtidigt går barnen i skolan.

- De får även skolböcker med sig och läser när vi är ute på turné, det fungerar bra, säger Ariane.

Även innan hon och hennes man startade Cirkus Bambino 2005 arbetade de med cirkus. Billy kommer från en cirkusfamilj och är själv född i Sverige när hans föräldar var här och spelade för femtio år sedan. Ariane träffade honom under en föreställning.

- Han var clown och flirtade med mig. Jag var själv inte med i någon föreställning förrän vi startade vår egen cirkus, berättar hon.

Att arbeta tillsammans hela familjen tycker hon är jätteroligt. Under resans gång tillkommer nya nummer allt eftersom barnen kommer med egna idéer. Just nu säger alla barnen att de kommer fortsätta med cirkus. Äldsta dottern Viviane flyttar till sin pojkväns cirkus nästa år och ska turnera med den.

- Sånt är livet, säger Ariane. I cirkusvärlden är det tradition att pojkarna stannar med sina föräldrar och döttrarna flyttar till mannens cirkus. Men det betyder att jag kommer få fyra nya flickor så småningom, säger hon och ler.

När Bambino startade hade de ett stort tält och anställda. 2007 blev man en liten cirkus med bara familjen, den enda i Sverige, säger Ariane. Att den vunnit publikens hjärtan verkar det inte vara någon tvekan om. Det finns till och med en fan-club och Mårdslycke camping vill hemskt gärna att de kommer tillbaka också nästa år.

- Det går att överleva bra på cirkus. Och vi har roligt varje dag, avslutar Ariane.

Annie Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.