unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Det kommer Mera – dags för femte stipendiaten

Det började med en badförening och fortsätter med... Ja, med vad?
Mera Tingsryd uppmärksammar bygdens kämpar. Vi friskar upp minnet med en entusiastisk fyrklöver, och ber om tips på 2018 års hjältar.
Lisa och Leif Håkansson har hyllats flera gånger. 2011 belönades deras arbete med Folkets Hus och Parkers utmärkelse Årets Bio och för tre år sedan blev de Mera Tingsryd-stipendiater.
Lisa och Leif Håkansson har hyllats flera gånger. 2011 belönades deras arbete med Folkets Hus och Parkers utmärkelse Årets Bio och för tre år sedan blev de Mera Tingsryd-stipendiater.
Foto: Per Ohlsson

Det har skrivits en del om Lisa och Leif Håkansson, bio-rävarna i Konga, genom åren. Men vilka favoritfilmer har de och vad tror de om framtiden i Folkets hus-lokalen?

– När vi hoppade på det här 1994 var tanken att testa i ett halvår. Leif var personalchef och jag jobbade på biblioteket och satt med i Folkets hus styrelse, och när man väcker en idé så får man ofta ta på sig ansvaret. Ja, så blev det förstås och det där halvåret pågår fortfarande – 24 år senare, säger Lisa Håkansson.

Mycket har förstås hänt under resan, inte minst efter digitaliseringen 2011. Från ett 20-tal föreställningar startåret har programmet utökats till två visningar i veckan (måndag och torsdag) plus söndagsmatiné en gång i månaden.

– Jag minns när vi skrev förköp och vårt telefonnummer på en av bioaffischerna. Många skrattade åt oss, men det började ringa besökare som ville boka platser rätt så omgående, säger Lisa Håkansson.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Sedan har vi ju slopat reklamen. Folk kommer hit och ser filmen till ett humant pris, 80 kronor, och den enda reklamen som finns är finns ute i foajén, säger Leif Håkansson.

Lisa har stort engagemang inom kulturen i Tingsryd. I kommunen är hon inte bara känd som kugghjulet bakom bion i Konga. Hon var exempelvis med och byggde upp Wasaskolans bibliotek en gång i tiden.

Maken Leif är hedersledamot i hembygdsföreningen och har ofta bidragit med material till hembygdsboken. Han har även hållit i studiecirklar om Konga förr och nu och varit engagerad inom idrotten i bygden.

Paret har hjälpts åt att driva bion ideellt, och 2011 belönades deras arbete med Folkets Hus och Parkers utmärkelse Årets Bio.

Våren 2017 upptäckte eldsjälarna Leif och Lisa Håkansson att bioduken i Konga Folkets hus hade utsatts för skadegörelse. Då gick bygden samman för att bidra med pengar till en ny duk.

– Det var fantastiskt vilket stöd vi fick, säger de.

Men hur fungerar det egentligen att driva en biograf på en relativt sett liten ort?

– Bara med ideella krafter. Jag tror vi missat någon enstaka gång på grund av sjukdom, annars är vi alltid på plats i god tid före föreställningarna, berättar LIsa.

– Det är ju mycket annat som också ska skötas, som inköp av godis och dricka och affischering och annonsering, fyller Leif i.

– Folk trivs här och även de som bor en bit ifrån tar sig gärna hit, exempelvis från Blekinge. De närmaste biograferna finns i Ronneby, Emmaboda och Växjö. Kommer det 35 personer så klarar vi annonskostnaderna, och ibland blir det ordentlig rusning. ”En man som heter Ove” är den som snurrat allra bäst. Det var så att man undrade var alla kom ifrån, fortsätter Lisa.

Hur väljer ni ut filmerna?

– Ärligt talat är jag envåldshärskare. Men det är klart, om folk frågar efter någon speciell film så tar jag hänsyn till det. Jag lägger programmet sex veckor framåt i tiden och det gäller att ha koll på vad som är på gång och att ha lite tur med hur premiärerna går och hur mycket det snackas om dem, säger Lisa.

– Vi var nyligen på filmdagarna uppe i Sundsvall och såg 15 långfilmer. Det var en del att smälta. ”Unga Astrid” var invigningsfilm. Och så träffade jag Eva Melander, som spelar huvudrollen i ”Gräns”. Det var fantastiskt att se vilket förvandlingsnummer de gjort med henne i sminket, för jag kände verkligen inte igen henne, säger Leif.

Vilka är favoriterna genom åren?

– Frågar du mig så är det ”Såsom i himlen”, som var väldigt populär. Men jag var också förtjust i ”Den blå filmen” av Kieślowski, som var en av de första vi visade här. Den drog inte jättepublik, men gav ett starkt intryck, säger Lisa.

Vad har vi att vänta framöver?

– Det är ju inga problem längre att få tillgång till nya filmer och det kommer mycket spännande. Den senaste med Persbrandt, ”X & Y”, exempelvis. Och så har vi ett specialerbjudande under höstlovet. Då visar vi ”Ensamma i rymden” under två kvällar med fritt inträde för alla mellan 6 och 15 år.

Nå, hur ser framtiden ut för bion i Konga?

– Det hade ju varit roligt om det var någon som ville ta över, men det är väl för mycket jobb för att någon vettig ska göra det, säger Leif Håkansson och fyrar av ett skratt.

Nå har ni någon egen kandidat till Mera Tingsryds stipendium 2018?

– Jag tycker att Nisse Holmqvist, som är kassör i Folkets hus och som varit aktiv genom åren i flera andra föreningar, är ett bra namn, säger Lisa Håkansson

LITE OM ÖVRIGA MERA TINGSRYD-STIPENDIATER

3 bilder
Hensmåla Triathlon har utvecklats till en välgörare för kropp och själ.
Henrik Nilsson, drivande kraft i Älmeboda socken, engagerad i friskola och utvecklingsbolag, prisades för två år sedan.
Inge Nilsson vid grillplatsen vid Kuppersjö.
enlarge

I oktober lämnade Hensmåla triathlon, som fick fjolårsstipendiet, över 125 000 kronor till ALS-forskningen. Bidraget riktades till Stoppa ALS och ALS treatment center, som leds av Caroline Inge. Syftet är att skapa och driva ett center för kliniska studier för ALS-patienter vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Senaste Hensmåla triathlon arrangerades i slutet av juli i år. Då deltog 180 personer och 20 lag i loppet. Över åren har deltagarna i Hensmåla triathlon samlat in nästan 540 000 kronor till ALS-forskningen.

Henrik Nilsson i Älmeboda utvecklingförening prisades för två år sedan.

– Det snurrar på med friskolan, även om det inte är lika mycket jobb som när vi drog igång. Givetvis jobbar vi hela tiden med att utveckla verksamheten. Dessutom är bostadsfrågan i bygden akut och något vi kämpar med, säger han.

Henrik Nilsson framhåller förresten Rävemåla bygdegårdsförening som ett lokalt föredöme, väl värt att uppmärksammas och prisas i framtiden.

Inge Nilsson, ordförande i Kuppersjöns badförening, meddelar att första Mera-stipendiaten förbättrat tillgängligheten med en handikappramp och att rutinarbetet med skötsel av serviceutrymmen vid anläggningen flyter på.

Sedan tidigare har man bland annat byggt bryggor och flotte, omklädningsrum, beachvolleybollbana, lekplats och fixat en grill med höj- och sänkbart galler.

– Många med husbilar väljer att stanna till vid badet, som blivit ett populärt övernattningsställe, säger ordföranden.