Annons

Endast en sökande – det blir inget fordonsprogram

Det blir inget fordonsprogram på Wasaskolan i höst. Bara en enda elev sökte till programmet.
– Det är tråkigt, men vi ger inte upp. Vi fortsätter jobba och hoppas att fler väljer programmet nästa år, säger skolchefen Yngve Rehnström.
Tingsryd • Publicerad 18 februari 2012
Wasaskolan blir utan fordonsprogram i höst. Teknikprogrammet och naturvetenskapliga programmet som legat nere de senaste åren startas dock igen.
Wasaskolan blir utan fordonsprogram i höst. Teknikprogrammet och naturvetenskapliga programmet som legat nere de senaste åren startas dock igen.Foto: Emelie Olsson
Enligt skolchefen Yngve Rehnström fortsätter samarbetet med Carlqvist Bil AB.
Enligt skolchefen Yngve Rehnström fortsätter samarbetet med Carlqvist Bil AB.Foto: 

Tack vare ett samarbete med Carlqvist Bil AB hoppades Yngve Rehnström att man skulle kunna locka de fordonsintresserade eleverna till Wasaskolan. Tidigare år har fordonsprogrammet i Växjö nämligen dragit till sig många av Tingsryds ungdomar.

”Jag tror att det här kan bli större än vad ni anar”, sade Jerry Carlqvist på Carlqvist Bil AB så sent som i december.

Annons

Men när ansökningarna till gymnasiet lämnats in av Tingsryds niondeklassare har bara en elev från kommunen sökt utbildningen. Men enligt Yngve Rehnström fortsätter samarbetet med bilfirman.

– Det hade känts värre om 15 av våra ungdomar sökt till fordonsprogrammet i Växjö och bara en här. Men det är faktiskt bara två stycken som sökt över huvud taget och en av dem valde programmet här i Tingsryd, säger han.

När det gäller skolans övriga program syns ett litet uppsving från föregående år. Trots en mindre kull i år jämfört med 2011 så har fler niondeklassare från kommunen valt Wasaskolan, 27 procent jämfört med 21 procent förra året.

– Det känns bra. Det är en lite mer positiv utveckling och totalt 60 sökanden känns inte som en jättedålig siffra för Wasaskolan.

Teknikprogrammet och naturvetenskapliga programmet visar också positiva siffror. Programmen har inte varit i gång de senaste åren på grund av för få sökanden, men i år är ansökningarna åtta respektive sju. Enligt barn- och utbildningsnämnden krävs fem elever i varje klass.

– Det visar att det kan slå om kraftigt ganska snabbt.

Siffrorna visar även sökande elever utan behörighet. Hur elevantalet på programmen ser ut blir definitivt när betygen delas ut i sommar.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons