Entreprenörer kan ta över Kaskad

På måndag har kultur- och fritidsnämnden ett extra möte. Frågan är om vattenpalatset Kaskad om något år ska drivas av en privat entreprenör.
– Vi har träffat tre entreprenörer som är intresserade, säger kultur- och fritidschefen Stefan Johansson.
Tingsryd • Publicerad 26 maj 2010
Vattenpalatset ska nu få två omklädningsrum för funktionshindrade badgäster. Karin Holmström: "Här ska det bli hål väggen så att det blir en passage ut till badet."
Vattenpalatset ska nu få två omklädningsrum för funktionshindrade badgäster. Karin Holmström: "Här ska det bli hål väggen så att det blir en passage ut till badet."Foto: Bernd Blankenburg
Vattenpalatset Kaskad byggs om för 10 miljoner kronor. Arbetsledare Karin Holmström tror att anläggningen om något år drivs av en privat entreprenör.
Vattenpalatset Kaskad byggs om för 10 miljoner kronor. Arbetsledare Karin Holmström tror att anläggningen om något år drivs av en privat entreprenör.Foto: Bernd Blankenburg
Vattenpalatsets arbetsledare Karin Holmström och Josef Ruzicka från JTR Service som borrar nya hål för ett bättre och säkrare system för vattenflödet.
Vattenpalatsets arbetsledare Karin Holmström och Josef Ruzicka från JTR Service som borrar nya hål för ett bättre och säkrare system för vattenflödet.Foto: Bernd Blankenburg
Calle Frost från Hagema gör installationer kring de nya sandfiltren. Anders Carlsson till höger är vattenpalatsets vaktmästare.
Calle Frost från Hagema gör installationer kring de nya sandfiltren. Anders Carlsson till höger är vattenpalatsets vaktmästare.Foto: Bernd Blankenburg

Det finns flera olika alternativ till hur privatiseringen av Kaskaden kan gå till. Vattenpalatsets arbetsledare Karin Holmström tycker att det känns spännande.

– Det kan bli så att kommunen fortsätter att ansvara för driften av badet medan en entreprenör arrenderar ett gym som kommunen har planer på att bygga. En annan variant är att entreprenören tar över driften för både gym och bad, säger hon.

Tillkomsten av ett gym anses av de flesta är nödvändigt. Kaskaden har tappat besökare och därför måste något hittas på för att öka attraktionskraften.

– Bad och gym är en bra kombination som kan höja attraktionsvärdet. Vi behöver utveckla de torra aktiviteterna mera. Att behovet och efterfrågan finns vet vi eftersom det gamla, lilla gymmet ständigt har varit fullt, säger Karin Holmström.

Det av Tingsryds kommun ägda Utvecklings och Fastighetsbolaget, Tufab, är fastighetsägare av både badet, hotellet och socialförvaltningens kontorslokaler. Bolaget har nyligen fått fullmäktiges tillstånd att vidga sin ram för banklån med 16 miljoner kronor.

– Just investerar vi 10 miljoner kronor för att förnya badets tekniska utrustning, ventilation, vattenrening och annat. Planen att bygga ett nytt och större gym är slopad just nu i väntan på vilken inriktning kultur- och fritidsnämnden vill slå in på, säger Tufabs tekniske kamrer Jan-Olof Olsson.

Den förnyelsen som nu sker kommer enligt honom att sänka fastighetens energikostnader med cirka 400000 kronor per år. Projekteringen av att bygga till en lokal för ett gym kan komma igång redan nästa måndag.

– Då fattar nämnden beslut om i vilken riktning man tänker gå, säger kultur- och fritidschefen Stefan Johansson.

Intresserade entreprenörer att ta över gym och/eller bad är Wellness, Actic (tidgare Nautilus) och Medley.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.