Epoken Viola slut efter 60 år

Tingsryds anrika blomsteraffär ska byta ägare efter sextio år i samma familj. De nuvarande går i pension. I dag har de öppet för allra sista dagen.
Tingsryd • Publicerad 30 juni 2010
Ulla-Carin och Sven-Olov Gustavsson beskär blommor för nästan sista gången.
Ulla-Carin och Sven-Olov Gustavsson beskär blommor för nästan sista gången.Foto: Louise Lindell

Makarna Ulla-Carin och Sven-Olov Gustavsson, som äger butiken, säger att ägarbytet innebär en omställning för hela bygden. De har funnits för kunderna i bröllopsglädje och begravningssorg. Många kommer nu in och tackar av dem. I några fall har de känt av en viss oro hos kunderna inför förändringen.

– Men vi hoppas att det blir ett lyft med en ny blomsterbutik, säger Ulla-Carin.

Viola har funnits på samma adress på Storgatan sedan 1949. Då startades den av Ulla-Carins föräldrar. Hon själv var bara fyra år.

– Jag har levt med butiken hela livet, säger hon.

Ulla-Carin och Sven-Olov Gustavsson tog över 1970. Sedan dess har butiken varit tillgänglig för kunderna nästan jämt.

– Det har aldrig funnits några speciella tider då det har varit stängt, säger Sven-Olov.

Planerna på att sälja har funnits i två år. Förra året sålde de begravnings- byrån som ligger vägg i vägg. Det var början på vägen mot pensionen. Nu är de därför inte speciellt vemodiga. Men de är beredda på att det kommer att kännas väldigt annorlunda.

– Vi är ju inte vana att vara lediga, säger Sven-Olov.

Nu flyttar de ut från lägenheten som ligger i samma hus som butiken. I stället har de köpt ett hus. Tiden som pensio- närer kommer att spenderas med skrivande, skytte och handarbete. Och de kommer fortfarande att pyssla med blommor hemma i trädgården.

En ny blomsterbutik beräknas öppna i Violas gamla lokaler den 12 juli.

Louise Lindell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.