unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Exklusiva krukor och livets skärvor

Arne och Charlotta Cesar tog sina tre ungar, flydde storstaden, fann paradiset i Follsebo och odlade sitt trädgårdsintresse. Men livet blir inte alltid som man tänkt. Efter en mörk evighetsvinter möter änkemannen äntligen vårens kurativa ljus. Det finns hopp.

Det är krukor i parti och minut som gäller nu för tiden i Cesars trädgård, och som lockar långväga kunder och stammisar.

Tomatodlaren Arne Cesar visar sin vårsådd. Den publika trädgården var frukten av genuint odlarintresse.
Tomatodlaren Arne Cesar visar sin vårsådd. Den publika trädgården var frukten av genuint odlarintresse.
Foto: Per Ohlsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det fanns en annan tid, när kärleken och livet blomstrade på ett mer självklart sätt. Ingenting är evigt och familjen Cesar har fått mer än sin beskärda del av bakslag.

Arne Cesar berättar om flykten från ett allt stökigare Malmö, och med pappans stolthet om de tre barnen som vuxit upp i trygghet och dragit vidare på livets stig.

Men framför allt om åren, innan det mörkaste mörka, då hustrun Charlotta och han själv skapade sin oas och kallade den Cesars trädgård.

– Jag kommer ihåg första gången vi var med i Tusen trädgårdar, för tio år någonting. Jag stod i duschen någon halvtimme innan det var dags att öppna och släppa in allmänheten för att visa upp vad som fanns här hemma. Då ropade Charlotta att det var kö utanför. Det var helt sjukt, jag tror vi hade tusen besökare och folk parkerade på åkrarna. Jag fick kontakta grannarna och kolla så att det var okej.

– Många undrade om det inte fanns något att köpa, och vi hade väl bara lite utsäde och våra privata krukor att erbjuda. Det var då vi förstod vilka möjligheter som fanns.

Så kom det sig att han hittade en leverantör av exklusiva krukor i Danmark. Det fanns lite plantor också och så importerade de tåliga växter från Finland och hustrun bloggade och gjorde sig ett namn i odlings- och trädgårdskretsar. Livet flöt på och Arne själv hade kvar sitt gamla jobb i glasbranschen och var mycket på resande fot.

Då plötsligt rasade världen. Familjen slets mellan hopp och förtvivlan under några år och slutligen rycktes hustrun alltför tidigt bort.

– Vi fick cancerbeskedet i november 2012 och höll modet uppe så gott det nu går, men den 26 april 2014 dog Charlotta.

Krukor i parti och minut ... och fler är på väg mot Cesars trädgård.
Krukor i parti och minut ... och fler är på väg mot Cesars trädgård.
Foto: Per Ohlsson

Livet kläddes i sorgkant men kampen gick vidare för Arne Cesar. Som det gör för en man, eller kvinna, som plötsligt blir själv med barn och hela paketet av måsten.

– Jag jobbade och slet för att få det att gå runt, men en dag när jag var på väg till kontoret i Rottne så tog det tvärstopp. Jag slog bensin i dieselbilen och motorn exploderade. Det svartnade, jag gick in i väggen och fick åka rakt upp på akuten och blev sjukskriven.

Arne Cesar
Arne Cesar
Foto: Per Ohlsson

Efter bara någon månad ställde försäkringskassan in utbetalningarna och hänvisade till nya, restriktiva bestämmelser.

quote
Jag gick på sparlåga... och sorg. Och jag försökte jobba, men kunde sovit 60 timmar per dygn, kändes det. Förra sommaren tog jag det lilla jag kunde få ut och gick i pension vid 61.

På tomten står frukten av Arne Cesars personliga sorgearbete. Ett litet steg på vägen tillbaka till ett någorlunda normalt liv.

– Jag byggde glashuset där ute som ren terapi, säger han.

Han beskriver en mycket, mycket tydlig tidpunkt när hoppet återvände till Cesars trädgård. Kanske inte på ett lika drastiskt sätt som den där morgonen i bilen, när det gick åt andra hållet ... eller helt enkelt bara sa stopp.

– När jag vaknade en morgon i början på förra året var det som att vända en hand. Jag hade fått energin tillbaka igen. Sedan, det var på våren, frågade Annika Christensen om jag inte skulle satsa fullt ut på krukor. Hon är jätteduktig trädgårdsfotograf och samarbetade mycket med Charlotta tidigare. Nu peppade hon igång mig och hjälpte till att ta ut en kollektion och så har det bara växt. Jag jobbar mycket mot sociala media och har kunder som reser långt för att handla. För det är ett rätt unikt sortiment jag har i dag.

Han berättar att det varit upprensningens år i Follsebo, att det nu är fokus på krukor och att säsongen officiellt börjar den 1 april och pågår till och med konstrundan i september. Dessutom ingår han i företagarkollektivet 122:an, som bjuder besökare längs väg 120 och 122 på olika upplevelser.

– Jag brinner för att dra folk till landsbygden, deklarerar han.

Odlar gör han mest till husbehov, och så visar han lite tomatplantor, en chili av mördande styrka och några sticklingar från sibiriska björnbär inramade i pallkragar mellan boningshuset och orangeriet.

– Jag har fått perspektiv på livet, säger Arne Cesar och blickar ut över hela sin lantliga härlighet.

– På ett sätt har jag till och med blivit starkare. Klagar någon på att tåget är försenat, så kan jag säga: ”Tur att vi har ett tåg.” Det finns ingen anledning att gnälla.

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Tränarens hårda kritik mot Velic: ”Vi skrattar åt honom”

Fotboll

Tränarens hårda kritik mot Velic: ”Vi skrattar åt honom”

J–Södras tränare Andreas Brännström svarar med skarp kritik mot Denis Velic efter kommentarer han gav i anslutning till lördagens match.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Tingsryd

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Polisen larmades till en tillställning vid bygdegård i Tingsryd.

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Älmhult

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Under söndagsmorgonen brann Gärsdlevargens koja ner.

Ny restaurang har öppnat i centrala Växjö

Växjö

Ny restaurang har öppnat i centrala Växjö

”Vi har moderniserat en klassisk, ständigt älskad, produkt”.