Fel på rullator kunde slutat illa

Två fall av fel på gå-hjälpmedel kunde orsakat mycket svåra skador hos de drabbade. En av rullatorerna var tillverkade i Diö.
Tingsryd • Publicerad 24 juli 2010

En dag föll en patient på Äppelgården i Urshult omkull. Hemtjänsten upptäckte då en skada på rullatorn som bestod av sprickor i ett ramrör vid infästningen till handtaget.

Enligt anmälaren hade den aktuella rullatormodellen varit behäftad med kvalitetsproblem och används nu inte länge av kommunen. Modellen var en Legacy 520, tillverkad av Invacare i Diö.

I det andra fallet, inom hemtjänsten i Tingsryd, lossade ett stödben från ett gåbord. Som tur var lyckades patienten hålla sig på benen. Enligt tillverkaren skulle skruven varit låst med ett låsmedel. Gåbordet var av modell Bure Double 56-313 och tillverkat av Gate Rehab Developement AB.

Socialstyrelsen bedömer att båda felen orsakades av materialfel och inte på felaktig användning eller bristande underhåll.

I Broby i Skåne rapporterades också två fall av defekter på rullatorer. Men där ansåg Socialstyrelsen att detta sannolikt berodde på dåligt underhåll.

Socialstyrelsen skriver i sin utredning att händelserna i värsta fall kunde inneburit svåra skador eller till och med dödsfall.

Hur utbrett är problemen med den aktuella rullatormodellen från exempelvis Invacare? Smålandsposten talade med Erik Steira, Nordenchef för Invacare, men han befann sig på semester och kunde inte svara på frågor.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.