Annons

Fullmäktiges ledamöter får 528 kronor i arvode

En nämnd som avvecklas, en ska gå på halvfart, två nya nämnder skapas och för första gången får fullmäktiges ledamöter betalt för sin insats. Det är nyheterna för 2011.
Tingsryd • Publicerad 1 december 2010

Först i kommunstyrelsen på måndag och sedan i fullmäktige den 16 december ska förnyelsen klubbas. Det kommer inte att ske utan viss politisk vånda. Den blå-röda alliansen, M, S, KD och FP, är inte överens på alla punkter med motvilliga oppositionspartiet C.

Men klart är att fullmäktiges ledamöter för första gången i kommunens 40-åriga historia ska få ett arvode. Nämligen 528 kronor per sammanträde oavsett tidsåtgång. Vissa ledamöter kan också få reseersättning eller i vissa fall ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Annons

Om detta torde de flesta partierna vara ganska ense om.

Däremot väntas diskussioner kring majoritetens förslag att inrätta en ny samhällsbyggnadsnämnd. Den ska enligt förslaget ta över miljö- och byggnämndens uppgifter som upphör 1 juli nästa år.

Nya nämnden tar också över ärenden från tekniska förvaltningen och kultur- och fritids anläggningar och byggnader. Kultur- och fritids blir en mininämnd med fem ledamöter för att sköta kontakterna med alla föreningar.

En liten jävsnämnd med tre ledamöter inrättas. Här ska ärenden hamnar om det finns risk att kommunen kommer i jäv med sig själv. Till exempel om ovan nämnda samhällsbyggnadsnämnd ska besluta om kommunalt bygglov och dylikt.

Att fullmäktiges ledamöter nu ska få ett arvode beräknas kosta cirka 265 000 kronor om året.

Det kan jämföras med att den politiska verksamhetens fasta kostnader i kommunen nästa år budgeteras till drygt 1,8 miljoner kronor. Här tillkommer timarvoden för politiker som inte har fasta årsarvoden.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons