Annons

Fyra luciatåg i Tingsås kyrka

På fredag firas det Lucia riktigt ordentligt i Tingsås kyrka, med inte mindre än fyra olika luciatåg. Nytt för i år är en luciakonsert på kvällen med ett 50-tal elever från musikgymnasiet AMB och musikelever från Wasaskolan. De bjuder på både flerstämmig körsång och solonummer, under ledning av sångpedagogen Emmy Ankarberg Klingstedt.
Tingsryd • Publicerad 12 december 2013
Den rätta stämningen infinner sig direkt när eleverna börjar sjunga den första luciasången.
Den rätta stämningen infinner sig direkt när eleverna börjar sjunga den första luciasången.Foto: Maria Bohlin
Emmy Ankarberg Klingsted, sångpedagog på AMB, har satt ihop konsertprogrammet tillsammans med eleverna.
Emmy Ankarberg Klingsted, sångpedagog på AMB, har satt ihop konsertprogrammet tillsammans med eleverna.Foto: Maria Bohlin

– Det kommer att bli en fin och stämningsfull konsert med traditionella luciasånger, och sen är det en del nytt som smugit sig in, säger sångpedagogen från AMB som nu för första gången leder en kör.

I går var det genrep i Tingsås kyrka och eleverna skulle sjunga utan noterna till hands för första gången. De övade också på hur de skulle stå och gå. Det vanliga är att hela tåget kommer in med lucia i täten när konserten börjar, men detta luciatåg kommer att inledas lite annorlunda berättar Emmy Ankarberg Klingstedt.

Annons

– Vi har elever från olika delar av Sverige så jag har fått en massa tips på hur de brukar göra när de går luciatåg, det har varit jätteroligt.

Eleverna har övat tillsammans 1,5 timme i veckan i en månad och utöver det har eleverna fått öva på egen hand. Förutom de två klasserna från AMB deltar också några elever från Wasaskolan som har musiktillägg. Nelly Hallin från AMB kommer att vara lucia och sjunger luciasången "Strålande sagofe" solo, kompad av gitarrläraren Per Svensson.

– Det känns som en ära att få stå där, säger Nelly Hallin.

Även andra elever kommer att sjunga solo, kompade av Emmy Ankarberg Klingstedt på piano. Bland annat får publiken höra "Viskar en bön" som Peter Jöback har skrivit och Koppången av Pererik Moreus och Py Bäckman.

I stället för glitter kommer tärnornas huvuden att prydas av gröna kransar av lingonris eller buxbom. I kväll ska de ha en kransbindarkväll tillsammans på skolan.

Förutom AMB:s konsert på kvällen kommer Dackeskolan och Wasaskolan gå flera luciatåg under dagen på fredag samt på torsdagkvällen.

– Lucia är en stark tradition i Tingsås kyrka. Det brukar alltid komma mycket folk vid alla tillfällena, säger Per-Rune Svenson som är präst i församlingen.

Maria Bohlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons