Håkan svarade ja med en gång

Efter tolv år i barn- och utbildningsnämnden har moderaten Håkan Ohlsson tagit ut en ny kurs i sin politiska karriär.
Numera är det ordförandeposten i Tingsryds kultur- och fritidsnämnd som gäller.
Tingsryd • Publicerad 11 februari 2011
Håkan Ohlsson (M) är ny ordförande i kultur-och fritidsnämnden i Tingsryds kommun.
Håkan Ohlsson (M) är ny ordförande i kultur-och fritidsnämnden i Tingsryds kommun.Foto: 
Håkan Ohlsson går gärna ut i skogen när han vill koppla av från lärarjobbet och politiken. Hemma på gården i Kroksjömåla finns omkring 80 hektar skog.
Håkan Ohlsson går gärna ut i skogen när han vill koppla av från lärarjobbet och politiken. Hemma på gården i Kroksjömåla finns omkring 80 hektar skog.Foto: Markus Danielsson

När den kommunala makten i Tingsryds kommun skulle fördelas fick det hela ett utseende som knappast någon hade räknat med på förhand. Moderater, socialdemokrater, kristdemokrater och folkpartister gick alltså samman och bildade en ny gruppering i maktens innersta korridorer.

Konstellationen fick till följd att Socialdemokraterna knep ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden. En post som fram till valet innehades av Håkan Ohlsson (M). Erbjudandet till Håkan Ohlsson gällde nu att i stället ta hand om ordförandeklubban i kultur- och fritidsnämnden.

– Jag tackade ja direkt. Alternativet hade ju varit att avstå från politiken helt och hållet och det hade varit omöjligt. Politik är för mig ett sätt att leva, säger Håkan Ohlsson.

Diverse politiskt diskuterande gjorde att kultur- och fritidsnämndens nya utseende inte kunde spikas förrän i januari. Bland annat diskuterades det hur många ledamöter som skulle ingå i nämnden. Centerpartiet, stödda av Miljöpartiet och Vänsterpartiet, ville först ha nio ledamöter. I nästa steg var man villiga att gå ner till sju stycken. Det hela slutade med att de regerande partierna fick igenom sitt förslag på enbart fem ledamöter.

– Det är inte alls säkert att det vore bättre med nio ledamöter. Fem stycken är en riktigt bra siffra i de här sammanhangen. Det har jag märkt förut i livet. Nu kan fler i nämnden göra sig gällande, fortsätter Håkan Ohlsson.

När Smålandsposten träffar Håkan Ohlsson är det bara några få timmar innan nämnden ska ha sitt allra första sammanträde.

– I första hand vill jag att vi ska bevara den kultur- och fritidsverksamhet som vi har i kommunen. Förhoppningsvis kan vi även vara en aning innovativa och utveckla det ännu mera. Allting behöver inte kosta en massa pengar, säger han, medveten om att nämnden har en stram ekonomisk budget.

Efter en rundtur på den omkring åttio hektar stora egendomen omkring Håkan Ohlssons hem i Kroksjömåla närmar sig samtalet sitt slut. Håkan Ohlsson tar i hand och tackar för besöket. Därefter går han in i bostadshuset för att förbereda sig inför det första mötet med sina nya nämndkollegor.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.