Hög tid att förebygga hedersrelaterat våld

IFO-verksamheten i Tingsryds kommun har flera gånger kommit i kontakt med hedersrelaterat våld. För att förebygga framtida problem satsar man nu på utbildning av personalen.
Tingsryd • Publicerad 22 juni 2010
ARKIVFOTO Ragnhild Olsson, chef för familje- och individomsorgen i Tingsryds kommun: "Det känns viktigt att vi i Tingsryds kommun är uppdaterade."
ARKIVFOTO Ragnhild Olsson, chef för familje- och individomsorgen i Tingsryds kommun: "Det känns viktigt att vi i Tingsryds kommun är uppdaterade."Foto: Maria Helttunen

Hösten 2006 genomgick valda delar av Tingsryds kommuns personal en utbildning om så kallad hedersproblematik. Den berörda personalen fanns inom exempelvis skolan, polisen och socialtjänsten. Projektet bedömdes som lyckat men när det så småningom blev dags för en uppföljning kom andra ärenden emellan. Frågor om kvinnofrid och våld i nära relationer gavs i stället högre prioritet.

- Därför blev tyvärr inte uppföljningen av den gången, säger Ragnhild Olsson, chef för Individ-och familjeomsorgen (IFO) i Tingsryds kommun.

Nu anser emellertid IFO att det är hög tid med en uppdatering i den viktiga frågan om hedersrelaterat våld. För att finansiera den nya utbildningen har Ragnhild Olsson skrivit en ansökan till Länsstyrelsen i Kronobergs län. Av ansökan framgår bland annat att den totala kostnaden för projektet ligger på 19 375 kronor.

- Tingsryd är en kommun som har ett relativt stort mottagande av flyktingar sett till kommunens storlek. Därför känns det också viktigt att vi är uppdaterade i den här typen av frågor, fortsätter Ragnhild Olsson.

IFO-chefen säger vidare att hedersrelaterat våld är en fråga som känns ständigt aktuell var man än befinner sig i Sverige. Tingsryds kommun tog 2009 emot 42 personer som kom som flyktingar. Enligt Ragnhild Olssons ansökan har det under 2010 förekommit ett par situationer där IFO-personalen har använt en integrationspedagog för att medla i konflikt- och hotsituationer inom familjer.

- Ingen enskild händelse har utlöst det här utan vi tycker helt enkelt att det är dags att ta det här steget nu. Det är alltså inte heller så att vi känner att det har ökat bara här i Tingsryd, säger Ragnhild Olsson.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.