Annons

Hos Mari är det jul året runt

Tredje ljusfabrikören i Urshult kände sig lite vidbränd härom året. Men nu har hon tänt till igen, och laddar för en ljus jul.
Urshult • Publicerad 29 november 2018
En sann ljusbärare. Mari Torstensson började virka och ville för 15 år sedan komplettera sitt sortiment på marknaderna. Innan hon visste ordet av var hon fabrikör i ljusbranschen och i mars firar hon 15 år.
En sann ljusbärare. Mari Torstensson började virka och ville för 15 år sedan komplettera sitt sortiment på marknaderna. Innan hon visste ordet av var hon fabrikör i ljusbranschen och i mars firar hon 15 år.Foto: Per Ohlsson
Det typiska Urshultsljuset är gjutet i speciell form. ”Men inget är det andra likt i färgen”, påpekar Mari Torstensson.
Det typiska Urshultsljuset är gjutet i speciell form. ”Men inget är det andra likt i färgen”, påpekar Mari Torstensson.Foto: Per Ohlsson
Här formas julen. Mari Torstensson har två ljusfabriker – först köpte hon Ljushuset i Urshult med full utrustning och sedan köpte hon Ljusboden och flyttade utrustningen från Halmstad ner i källaren på Stationsgatan.
Här formas julen. Mari Torstensson har två ljusfabriker – först köpte hon Ljushuset i Urshult med full utrustning och sedan köpte hon Ljusboden och flyttade utrustningen från Halmstad ner i källaren på Stationsgatan.

I ett rum ut mot Stationsvägen är det alltid jul.

– Även sommarturisterna frågar ju efter den sortens pynt, så här inne har vi jul året runt, säger ljusfabrikören Mari Torstensson.

Annons

Fast just nu är det jul överallt i lokalen. Rött och vitt och pepparkaksljus med kaneldoft.

– Vi har två högsäsonger – under sommaren och under november och december. Men i år var det dålig fart i juli och augusti med extremt väder. Kunderna var svårflirtade och hade väl annat att tänka på, och det var problem med tillverkningen också eftersom ljusen inte lossnar ur formarna när det är så varmt.

Vi tar det från början. Ljushuset, som startade redan 1981, ryms sedan länge i en gammal partihandel med tillverkning i två plan.

Hur hamnade du här Mari?

– Jag jobbade som kassör och lokal chef inom Posten, först i Stockholm och sedan i Växjö. Men 1999 sa jag upp mig och började plugga på Komvux i Alvesta. Jag fick jobb där som administratör och träffade många slitna människor, och kände mig själv emellanåt... ja, vidbränd skulle man kunna säga. Jag hade en dröm om att öppna handarbetsaffär och började väva, och jag åkte runt och sålde en del på marknader men ville dryga ut sortimentet med något som passade till kollektionen. Så i juni 2003 for jag hit för att köpa lite ljus att komplettera med. Några månader senare frågade Camilla, som själv hade tagit över stället efter de första ägarna, om jag ville köpa Ljushuset. I mars 2004 blev affären och gjutverkstaden min, och för sju år sedan flyttade min man och jag hit till Urshult.

Hur var det att bli ljusfabrikör?

– Jag hade bara pysslat med gele- och bivaxljus på skoj med barnen, men nu fick jag lära mig från grunden. Man får prova sig fram och ibland blir det förstås fel. För fyra år sedan köpte jag en ljusfabrik till med utrustning och allt – Ljusboden som startade i Boden och sedan flyttade till Halmstad. Så nu har jag ytterligare en verkstad i källaren där jag gör stearinljus. 80 procent av det jag säljer är egentillverkat. Sedan har jag några återförsäljare också, men Urshultsljuset finns bara i min egen butik. Det är unikt och görs ett och ett, och inget är exakt likt något annat.

Mari Torstenssons pepparkaksljus i stearin doftar förstås kanel och tillverkas i källaren, sedan fabrikören köpt även Ljusboden med verkstad.
Mari Torstenssons pepparkaksljus i stearin doftar förstås kanel och tillverkas i källaren, sedan fabrikören köpt även Ljusboden med verkstad.Foto: Per Ohlsson

Vad driver dig?

– Kundkontakten är absolut roligast, tillverkningen går mer på rutin. Många tyskar och danskar hittar hit, det är viktiga kundgrupper.

Och nu är det jul igen...

Annons

– Vi sparkar igång med vår populära julskyltning fredagen 30 november med kvällsöppet i affärerna och hantverksstånd och hembakat, som skoleleverna säljer. Det blir tält med aktiviteter, främst för barnen och så har brandstationen öppet och sedan blir det eftersläckning i julpuben borta i Ladan.

Varde ljus...
Varde ljus...Foto: Per Ohlsson
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons