Annons

Höstfest sätter fart på folklivet

För handlarna ger höstfesten ”lite mera action” i livet och fler kunder. Det tror Isam Gorgis på Mattias Grillbar. För tvåbarnsmamma Therese Fyhr är pumpor varan för dagen. – Vi skär ut dem och gör roliga höstgrejor, säger hon.
Tingsryd • Publicerad 6 oktober 2012
Maria Härlin på Sko Dej har tjuvtittat in i framtiden: ?På lördag blir det fint väder!?
Maria Härlin på Sko Dej har tjuvtittat in i framtiden: ?På lördag blir det fint väder!?Foto: 
Publikmagnet Det är skördemarknaden som är publikmagneten. Att köpa potatis säckvis känns som ett kap.
Publikmagnet Det är skördemarknaden som är publikmagneten. Att köpa potatis säckvis känns som ett kap.Foto: Bernd Blankenburg
För Annelie och Inge Persson från Hällaryd vid Karlshamn är det tradition att bunkra upp med potatis i Tingsryd: ?Vi har köpt lök och morötter också!?
För Annelie och Inge Persson från Hällaryd vid Karlshamn är det tradition att bunkra upp med potatis i Tingsryd: ?Vi har köpt lök och morötter också!?Foto: 
Therese Fyhr har lastat sin dubbeldäckarbarnvagn med pumpor överst och lilla Lisa underst.
Therese Fyhr har lastat sin dubbeldäckarbarnvagn med pumpor överst och lilla Lisa underst.Foto: 
Kerstin Jacobsson från Hovmantorp köpte två tjog sill. Alltså en halv val.
Kerstin Jacobsson från Hovmantorp köpte två tjog sill. Alltså en halv val.Foto: 
När oxarna går runt drivs tröskan från 1800-talet via en drivaxel. Fiffigt men i dag finns snabbare grejor.
När oxarna går runt drivs tröskan från 1800-talet via en drivaxel. Fiffigt men i dag finns snabbare grejor.Foto: 
Mikael Håkansson förbereder avstängning av Storgatan. På lördag tar marknadsknallar över här.
Mikael Håkansson förbereder avstängning av Storgatan. På lördag tar marknadsknallar över här.Foto: 

Therese Fyhr tar i och knuffar dubbeldäckarbarnvagnen över Storgatan. Överst ligger pumporna och därunder lilla Lisa, knappt ett år. Stora syster Ida, 4 år, får gå själv. Pumporna har tagit hennes plats i vagnen.

Också Mikael Håkansson korsar Storgatan här och där. Men utan pumpor. I stället har han avspärrningsbockar, stoppskyltar och långa tejpremsor. Han förbereder avstängning av Storgatan. På lördag, i dag alltså, tar marknadsknallarna över.

Annons

Mikael Håkansson är höstfestgeneral åt köpmännen. De har passat på att samköra med Börjes varuhus. Alla hoppas att Börjes skördemarknad och köpmännens höstfest sätter fart på Tingsryd som handelsort.

– Det blir det säkert. Får vi hit mera folk till Tingsryd då blir det trevligt för alla. Att samköra med Börjes drar extra folk och det gynnar by och bygd, säger Lasse Johansson och Tony Arnesson från Digitalbutiken BJS.

Maria Härlin på Sko Dej har förberett sig väl inför festlördagen med extra annonser och spännande skor. Att förvandla en lördag till en fest ger alltid lite extra och ökar aktiviteten. Hon har också tagit en tjuvtitt in i framtiden.

– Det kommer att bli fint väder på lördag, säger hon utan att darra på rösten.

Skördemarknaden i Tingsryd firar 40-årsjubileum. Det finns även andra inslag med historisk prägel. Till exempel uppvisningen av de ålderdomliga skördemaskiner från 1800-talet som självklart är i full funktion.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons