Annons

Hovrätten fastställer straff för mordförsök på camping

Den 19-årige man som i juni knivhögg en Växjöbo svårt i halsen på Kärrasands camping överklagade till hovrätten för att få straffet sänkt. Men även hovrätten anser att 19-åringen gjorde sig skyldig till ett mordförsök.
Urshult/Växjö • Publicerad 3 oktober 2017
Kniven som 19-åringen hade med sig till Kärrasands camping. Foto: Polisen
Kniven som 19-åringen hade med sig till Kärrasands camping. Foto: Polisen

En natt i början av juni blev en 60-årig Växjöbo, som stod i kön till gatuköket på Kärrasands camping i Urshult, svårt knivhuggen i halsen.

Attacken skedde helt oprovocerat och Växjöbon svävade en period mellan liv och död. Kniven hade nuddat, men inte stuckit hål på halspulsådern och Växjöbon överlevde.

Annons

En tidigare ostraffad 19-årig man, boendes på en ort i Alvesta kommun, dömdes vid Växjö tingsrätt till fyra år och sex månaders fängelse för mordförsöket.

19-åringen valde att överklaga domen till hovrätten och krävde att straffet skulle mildras.

Vid rättegången i hovrätten förklarade 19-åringen att han inte alls utdelade något hugg med kniven utan att han ”stack” med den och siktade på Växjöbons axel. Eftersom han hade dålig balans träffade då kniven i stället i halsen. Avsikten var inte att döda utan att ”skada och skrämma”, hävdade 19-åringen inför rätten.

Men hovrätten skriver i sin dom att 19-åringens invändning att han ”av misstag stack en kniv i halsen framstår som långsökt”. I stället anser hovrätten att det är ställt utom allt rimligt tvivel att 19-åringen ”uppsåtligen försökte döda”, och man fastställer nu straffet till fyra och ett halvt års fängelse.

Även när det gäller skadeståndet fastställs tingsrättens dom och 19-åringen döms att betala 146 000 kronor till sitt brottsoffer.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons