1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Humbles intar scenen – och hoppas på så mycket mer

Tredje generationen dansbandsmusiker laddar om. Nu i en bygdegård vid Kalmarsund. Nästa gång hemma på Kärrasand med utsikt över Åsnen och senare i sommar på en kryssningsbåt till Åland. Men hela tiden med drömmar om fler spelningar och nya scener.
Tre femtedelar av ett band som vill mer. Dan Stenberg, Filip Humble och André Humble hjämtar andan på scenen. Det är lugnet före stormen, snart väller SPF-folket in i lokalen.
Foto: Per Ohlsson
Humbles, ett dansband från Linneryd med inslag av Åseda och Växjö, lockar upp mogna par på Bjursnäs dansgolv.
Foto: Per Ohlsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Under försommarens varmaste dag står dörrarna på vid gavel i en röd hembygdsgård med vita knutar.

”Jag ger dig en blomma – som lyser röd – och det är för kärleks skull...”

Musiken blandas med gödseldoft i en vibrerande björkdunge någonstans i Sverige. Närmare bestämt Bjursnäs, Igelösa, Södra Möre härad i Kalmar län.

En förskollärare, en industriarbetare, en lastbilschaufför, en servitör och en sågverksarbetare står för underhållningen. Här bjuds skönsång till gitarrer, saxofon, keyboard, trummor och dragspel. Den lokala SPF-föreningen står däremot för filolerna, och det ska nog gå runt med en hundralapp i inträde och fikaförsäljning i paus.

Kapellmästare, arbetsgivare och allt i allo. André Humble är mannen bakom Humbles. Han var 14 år när han var med och bildade orkestern. Tolv år senare fixar han ljudet inför trivseldansen för Södra Möre SPF-förening.
Foto: Per Ohlsson

Det kommer mera. Förskolläraren och vokalissan Cornelia Humble greppar mikrofonen och stämmer upp i kramvänliga toner för mogen ungdom från 65 år och uppåt.

”Jag tror på kärleken – jag tror på oss igen...”

Efter några låtar kommer en gentleman fram och frågar Cornelia om det går att sänka ljudet en aning. Inte mycket, bara en aning. Så får det bli.

Ljudsnack. ”Går det att dämpa lite, lite...”
Foto: Per Ohlsson

Det är andra framträdandet på relativt kort tid i Bjursnäs bygdegård för Humbles med bas i Linneryd och rötterna djupt i svensk dansbandskultur. Förra gången handlade det om knytkalas för 120 personer.

– En av de roligaste spelningarna vi haft, säger Filip Humble.

– Publiken var supernöjd och då är vi också nöjda, fyller Dan Stenberg i.

– Men det häftigaste hittills var nog ändå när vi spelade på Finlandsbåten Mariella i julas, även om det var en tuff hemresa, fortsätter Filip.

Och så berättar de om svår sjögång och vingliga turer på dansgolvet.

– Jag mådde inte så bra när det gungade som värst. Det gick knappast att hålla sig kvar på scenen, säger Cornelia Humble.

En fredagseftermiddag på torra land i Bjursnäs bygdegård syns inga stabiliserande snedsteg, varken beroende på friska vindar eller överförfriskade kavaljerer. Hit kör många bil och dansar en stund och kör hem igen. Det starkaste som serveras är kaffe.

– Vi har funnits sedan 2006 och folk vet vad vi spelar, och många gillar när det låter lite som på morfars tid, säger André Humble.

”Vi kan ju spela lite olika instrument. Jag sitter normalt bakom trummorna, men Danne kan ju hoppa in på trummor han också och så kan jag blåsa en stund om det är någon speciell saxofonlåt”, säger Filip Humble.
Foto: Per Ohlsson

Morfar hette Åke Blom. Tillsammans med sina bröder Leif och Gert var han frontfigur i Leif Bloms orkester under nästan fyra decennier. En epok som förresten sammanföll med dansbandsmusikens guldålder.

Humbles föddes 2006 och startades av syskonen André, Filip och Cornelia från Linneryd och med mamma Marika som sångerska första tiden.

– I början var vi ett rent kalasband, som spelade på fester. Men det har blivit mer och mer efter hand. Kanske blir det 20 spelningar på ett år nu, säger André, som är kapellmästare och håller i det mesta.

Men han avslöjar omgående att ambitionen är att trappa upp.

– I framtiden skulle det kanske vara möjligt med 50... ja, kanske till och med 60 gånger om året. I runda slängar en spelning i veckan.

Brorsan Filip vittnar om att det kan vara jobbigt att byta medlemmar, men han är nöjd med den flexibilitet bandet har i dag.

– Vi kan spela lite olika instrument. Jag sitter normalt bakom trummorna, men Danne kan ju hoppa in på trummor han också och så kan jag blåsa en stund i saxofonen om vi har någon speciell låt där det passar, säger han.

Färskast i gänget är kompgitarristen Fredrik Trängbjörk från Åseda. Han anslöt så sent som i oktober.

– Jag lyssnar på allt från klassiskt till blues och gillar gitarrister typ Yngwie Malmsten. Tidigare har jag spelat i lite rock- och metalband, men det har aldrig känts riktigt seriöst. Det här var kanske inte min genre, men det märktes direkt att här fanns folk som tog musiken på allvar, säger han.

Sologitarristen Dan Stenberg nickar instämmande:

– För några år sedan spelade jag i Växjöbandet Deserter Town och jag saknade verkligen att vara ute på scenerna. Det här är ett härligt gäng och vi får i stort sett bara positiv feedback. Jag debuterade under Nöjeskällans stora forum i Huskvarna förra året, inför den största publiken jag spelat för, säger han.

De fortsätter sitt dubbelliv – ett pusslande med vanliga arbeten och sporadiskt turnerande.

– Jag sjunger lite vid bröllop, dop och begravningar också när det passar, berättar Cornelia.

Kärrasand har blivit en sommartradition för Humbles. I år kliver kvintetten upp på scenen den 29 juni. Smidigt och lätt och nära hem för en gångs skull. För bortskämda med uppdrag på bekvämt avstånd är de knappast.

– Jag kommer ihåg när vi kom till Kärrasand för några år sedan med kepsarna bak och fram, och folk tittade oroligt på oss. ”Herregud, kan ni spela dansband?”, sa de. Men det gick riktigt bra. Man ska inte döma efter utseendet, säger Filip Humble.

”Jag sjunger lite vid bröllop, dop och begravningar också när det passar”, berättar Cornelia Humble.
Foto: Per Ohlsson
Många mackor blir det. Gun Wennerström, Asta Eriksson, Ann-Marie Sjögren och Evy Olsson i arrangörsstaben plastar in och förbereder för försäljning.
Foto: Per Ohlsson
En stärkande tår innan det är dags att inta scenen. Filip, André, Fredrik, Cornelia och Dan fyller på depåerna.
Foto: Per Ohlsson
Det går som en dans när Humbles bjuder upp en het fredagseftermiddag i östra Småland.