Annons

Hur ska ni få invandrare att känna sig trygga?

Humaira Korashi kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. Hon brinner för jämställdhet och undrar nu vad politikerna gör för att få invandrare att bli integrerade och känna sig värdefulla.
Tingsryd • Publicerad 14 augusti 2018 • Uppdaterad 15 augusti 2018
Humaira Korashi studerar till undersköterska på Vuxenutbildningen.
Humaira Korashi studerar till undersköterska på Vuxenutbildningen.Foto: Josefine Thureson

– Alla längtar efter att komma hem. När man är hemma vill man fixa och pyssla om hemmet, dekorera och så, säger Humaira Korashi, 23, som kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan.

Invandrare som kommer till Sverige har ett behov av att känna sig hemma, snarare än hemifrån, tror hon. Då är chansen större att de känner sig delaktiga och vill bidra.

Annons

– Om man känner sig som en gäst och bara sitter utan att göra något så tycker man att det är skönt att någon annan tar hand om en, säger Humaira Korashi och berättar om uppgivenheten hos många som enbart lever på bidrag från Socialstyrelsen.

Hennes fråga till politikerna blir därför:

– Hur ska ni göra för att invandrare ska känna sig mer hemma här?

Humaria Korashi bor i Tingsryd och studerar till undersköterska på Vuxenutbildningen. Hon kommer från en familj med hög status och är van att få mycket respekt. Därför blev det nog extra påtagligt med de fördomar hon kände av här, berättar hon.

– Här kände jag mig direkt mindre värd. Det har varit svårt för mig att acceptera. Hur folk tittar på en. Det gör en stressad, säger hon men tillägger att hon mådde bättre när hon fick en större förståelse för samhället här.

Hon betonar att folk har varit snälla också. Hon berättar om damfotbollslaget i Urshult, alla fina människor hon träffade där och hur de stöttade henne när hon var nyanländ.

Att känna sig hemma kan bottna i flera saker, men sysselsättning, ansvar och respekt är avgörande, enligt Humaira Korashi. Hon tror att de som kommer hit från andra länder behöver få fler möjligheter att visa vad just de kan bidra med, då skulle de också ta mer ansvar över sitt nya hem.

– Alla har olika erfarenheter genom sin kultur. Folk kan göra massa olika saker. Sy, bygga, rita. Min mamma är jätteduktig på att baka bröd till exempel. I Afghanistan använde hon en speciell gryta, en tandoor, men sådana redskap finns inte här, berättar Humaira Korashi.

Det behövs fler yrkesutbildningar, jobbmöjligheter och ömsesidig respekt, tycker hon. Annars kan somliga hamna snett.

– De som inte känner sig som en del av samhället och möts av fördomar kan bli sura. De känner att livet är värdelöst och att de inte har något här. Några försöker skapa en identitet som gangster och hamnar på en kriminell bana. Och om en invandrare gör något fel så förstör det ryktet för alla invandrare, säger hon.

Annons

Hennes budskap är tydligt. Vi alla är lika i vår längtan efter ett hem. Fler behöver komma i sysselsättning och ta ansvar och på så sätt kan de förhoppningsvis känna sig mer hemma.

Josefine ThuresonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons