Inget besked om gränsfall

Fastighetsägare vid utkanten av Tingsryds kommun som har anslutit sig till en bredbandsförening i annan kommun får vänta på besked angående bidrag. Kommunstyrelsen skjuter beslutet framför sig.
Tingsryd • Publicerad 16 februari 2011

Anledningen till dröjsmålet är i första hand att Tingsryds kommun är angelägen om att behålla det solidariska inslaget i systemet med byalagsmodellen.

– Kommunfullmäktige har beslutat att kommunen ger föreningarna 5000 kronor per ansluten fastighet i bidrag. Dessutom ska föreningarna ta ett solidariskt ansvar att också fastigheter i glest bebyggda områden tillfrågas att ansluta sig på lika villkor, citerar kommunalrådet Arne Karlsson från fullmäktiges beslut i somras.

Det solidariska inslaget ska enligt honom ha den positiva effekten att även fastigheter med långa sträckor kan anslutas till fibernätet till rimlig kostnad.

– Däremot kan jag tänka mig att en enstaka fastighet i utkanten av kommunen kan ha en kortare väg till ett fibernät över gränsen till en annan kommun än till ett föreningsnät i den egna kommunen. Då tycker jag att vi kanske kan göra undantag och ge bidrag, säger Arne Karlsson.

I ett aktuellt fall i nordöstra Linneryds socken är dock inte läget sådant. Där går stamnätet som kommer från Lessebo och Skruv vidare mot Älmeboda. Kommunalrådet anser att fastighetsägarna borde bildat en förening inom sitt eget område i stället för att gå med i Ljuders bredbandsförening.

– Vi har skjutit på beslutet för att vi ska försöka hitta en bra modell för hur vi ska hantera dessa gränsfall, säger Arne Karlsson.

Han hänvisar till den 7 mars, då arrangeras ett möte om fibernätet för allmänheten. Troligen i Gjuteriet i Tingsryd

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.