Inte för sent för äppelriket

Inom länsstyrelsen finns ett starkt intresse att försöka ruska liv igen i Urshults stolta förflutna som en av landets stora fruktodlarbygd.
– Vi har sagt att länsstyrelsen kan fortsätta stötta och vara motor. Men folk måste efterfråga oss och vår hjälp, säger landshövdingen Kristina Alsér.
Tingsryd • Publicerad 16 februari 2011

Och det är ju där brister. Det finns inte många människor som har ork och intresse att åter lyfta Urshults fruktbärande historia och få den att blomma upp igen.

– Det kan inte vara för sent. Det måste finnas möjligheter! Det skulle vara fantastiskt om Urshult kan fortsätta som fruktodlarbygd.

Landshövdingen medger dock att det är fem i tolv. Odlarna har blivit allt färre och den unga generationen vill inte ta över.

– Men innan Urshultsäpplet blir helt bortglömt är det viktigt att vi försöker gör något, säger Kristina Alsér.

Efter ett första strategiskt samtal om Urshultsbygdens framtid i slutet av januari arrangerar länsstyrelsen ett nytt möte lördagen den 19 mars i Urshult.

Platsen är ännu inte bestämd.

Mötet ska helst bli ett avstamp. Finns det personer som med egna projekt vill stoppa den nedåtgående trenden för fruktodlingarna?

Med en lokal förädling av fruktprodukter och anpassning till dagens konsumenter kanske det går att hitta en ny marknad.

Länsstyrelsen vill i alla fall satsa på äppelriket. En genomförd förstudie ska kanske redan i år leda till en totalinventering av fruktodlingarna i Urshult.

– Vi behöver en bild av nuläget så vi vet vad vi kan utgå ifrån, säger landshövding Kristina Alsér.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.