Annons

Julen visade sig i Tingsryd

En tomte som reciterade dikter, förväntansfulla lucior som åkte häst med vagn, barn som bjöd på pepparkakor och säljglada skolungdomar. Julen visade sig i Tingsryd under lördagen.
Tingsryd • Publicerad 2 december 2013
Foto: 
Luciakandidaterna skjutsades runt mellan butikerna i Tingsryd för att visa upp sig och sina sångröster.
Luciakandidaterna skjutsades runt mellan butikerna i Tingsryd för att visa upp sig och sina sångröster.Foto: 
Tova Rylander, Sara Lönn och Nadja Carlstedt bjöd alla på pepparkakor.
Tova Rylander, Sara Lönn och Nadja Carlstedt bjöd alla på pepparkakor.Foto: 
Allehandemakaren, och tomten, Sven-Erik Svensson reciterade en av sina egna dikter.
Allehandemakaren, och tomten, Sven-Erik Svensson reciterade en av sina egna dikter.Foto: 

– Jag blev överraskad. Jag visste inte att det var julmarknad i?dag, sade Birgitta Bornholm från Urshult.

Men när hon gjorde upptäckten passade hon på att köpa inte bara en, utan två kransar av Jonatan Södlund från klass 6C på Dackeskolan.

Annons

– Ja, jag har dubbeldörrar hemma så då får det bli två, även om kransarna inte är exakt likadana, sade Birgitta Bornholm.

Och Jonatan Södlund och hans klasskompisar kunde glädja sig åt att ha dragit in ytterligare lite klirr till klasskassan. Går allt som planerat blir det en resa till våren. Vart är dock inte bestämt.

– Jag hoppas på Liseberg, sade Hampus Persson, och fick medhåll av flera kompisar.

Just skolklasser dominerade försäljningsstånden på Storgatan. Kransar, hembakt och egenstöpta ljus var något av det som förbipasserande kunde köpa. Och det var en strid ström av besökare under dagen. Även inne i butikerna som hade extra öppettider.

Men det fanns de som valde att slå ett slag för kulturen också. Allehande­makaren – ja, han kallar sig så själv – Sven-Erik Svensson gjorde skäl för sin titel. Han var inte bara tomte utan sålde som ordförande i Tingsryds skrivareklubb även föreningens skrifter. Och reciterade dessutom nöjt ett av sina egna alster, dikten Olympiska spelen.

Och plötsligt drog en häst med vagn förbi. Där bak satt årets sju Luciakandidater som visade upp sig och hoppades på att få en, eller möjligen flera, röster. Inne i butikerna bildades sedan kö för att skriva namnet på just sin favoritlucia.

Brydde man sig inte om det kunde man äta en pepparkaka i?stället. Tova Rylander, Sara Lönn och Nadja Carlstedt gick runt med varsin korg och bjöd. Och lät knappast någon slippa undan.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons