unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
NOSTALGI PÅ NÄRA HÅLL

Kändissamlaren snart tillbaka på hemmaplan

Magnus Quick från Ryd hade en dröm. Att jobba som journalist.
Så han valde tvåårigt gymnasieprogram, för att inte sinka planerna. 17 år ung fick han jobb som ensamredaktör med ansvar för Lessebo. Bingo!
Nu började livet, med många tusen möten inom räckhåll.
Magnus Quick och Rydskompisen Kennert Svensson, nämnd i boken förstås, springer på varandra i Häradsbäck, inför ett föredrag som den landsflyktige smålänningen ska hålla.
Magnus Quick och Rydskompisen Kennert Svensson, nämnd i boken förstås, springer på varandra i Häradsbäck, inför ett föredrag som den landsflyktige smålänningen ska hålla.
Foto: Per Ohlsson

Han var tolv år och gav ut Rydnytt med kompisen Nils Åke Elheim. Det var så allt startade. Instagram och Facebook var okända begrepp och ingen visste att det skulle komma en tid då populära hashtagar trendade på Twitter och världsledare skulle sprida mer eller mindre förvirrade tankar på sociala media.

Tolvårige Magnus Quick och kompis Elheim sålde annonser till vänligt sinnade entreprenörer – två bagerier, Hallabro el, en ur- och optikaffär och några andra lokala välgörare. Sedan skrev de och berättade dagens sanningar och lite byskvaller som de vevade fram ur stencileringsapparaten. Tolv lösnummer i blå dupliceringsvätska brukade det bli.

– Ja, vi slog upp kändisar i telefonkatalogerna som fanns vid Pressbyrån och skrev till Ulf Sterner och andra och bad om tolv autografer, och fick dem ofta med vändande post. Sedan fick de följa med i Rydnytt, som lite exklusivitet tillsammans med en presentation av personen.

Annars var det fokus på Sheriffen, Kjell på Allivs och andra lokala storheter, som var världsberömda i Ryd med omnejd. Polisen Carl Jonsson, ankare i svenska dragkampslaget som vann OS-guld i Stockholm 1912, inte minst.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Intäkterna från de där stencilerna räckte väl till veckans godisranson, minns Magnus Quick.

Rydsonen har ett helt yrkesliv inom media i bagaget – med Smålandsposten, Kronobergaren, Barometern och Sveriges Radio som arbetsgivare. Många spännande möten har det förstås blivit längs resan. Från fotbollsgiganten Johann Cruyff på besök i Kosta glasbruk, via Ingvar Kamprad och livs levande legender som Kicki Danielsson och Oliver Ekman Larsson och vidare till Malou Prytz och andra nykläckta stjärnskott.

Han har gett ut några böcker. Den senaste heter ”1000 kronobergare” och är en kavalkad i nostalgi och namedropping. Här ryms både kungligheter och byoriginal mellan pärmarna. Och som gammal sportjournalist låter han idrotten ha en central roll.

Glatt uppsnack i kaféet i Häradsbäck, inför ett möte med läsekretsen.
Glatt uppsnack i kaféet i Häradsbäck, inför ett möte med läsekretsen.
Foto: Per Ohlsson

– Tingsryds hemmamatcher på uterink var höjdpunkter. Jag minns när vi for dit och såg Brynäs med Håkan Wickberg, Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson och en massa andra stjärnor. Och Leksand förstås, med bröderna Abrahamsson.

Sedan rabblar han klassiska Taif-namn. Ett med lite större respekt än de andra; idolen Des Moroney.

Fast alla hockeyminnen är inte färgade av framgångens skimmer.

– En gång åkte vi grabbar från Trojaskolan i Ryd för att möta Dackeskolan inne i Tingsryd, och vi fick rejält med stryk på alla sätt. De vann med 18–0, och tacklade oss sönder och samman så fort de kom åt. Ja, alla utom en, den störste av dem alla.

Den som inte bemödade sig med att puckla på valpiga högstadieynglingar hette Kjell Samuelsson och var stor på alla sätt. Majestätisk på isen och en framtida backjätte i NHL, främst i Philadelphia Flyers, men också världsmästare med Tre Kronor 1991.

Magnus Quick hyllar igenkännandets glädje.

– Är du från trakten så är sannolikheten stor att du är nämnd eller känner någon som är det.

Att författaren till ”1000 kronobergare” varit insyltad i diverse revyer i länet ger också boken ett speciellt perspektiv.

– Jag började någon gång i mitten av 1970-talet och höll på en bit in på nya millenniet. Jag vet när jag jobbade på Barometern i Kalmar så var jag fortfarande med och skrev, spelade och hjälpte till med revyn i Ryd och jag körde fram och tillbaka mellan jobbet i Kalmar och scenen därhemma flera gånger i veckan. En vinterkväll höll det på att gå riktigt illa för då hamnade jag i diket.

Det slutade trots allt bra och resan har gått vidare i en värld och en bransch i förändring, men nu som då med samma skriande behov av vardagshjältar som är beredda att kavla upp ärmarna.

Oliver Ekman Larsson i topp och Malou Trasthe Prytz tillsammans med pappa Joakim och mamma Camilla. Lokala vinnare som etsat sig fast på ett bokomslag.
Oliver Ekman Larsson i topp och Malou Trasthe Prytz tillsammans med pappa Joakim och mamma Camilla. Lokala vinnare som etsat sig fast på ett bokomslag.

Själv skriver han fyra timmar om dagen, men inte längre åt någon fast arbetsgivare. Nu handlar det om egna projekt – kanske en revytext, kanske ett bokkapitel.

– Det går inte att stå kvar vid en vägskylt och tjura. Vi lever i en föränderlig och gränslös värld och det är viktigt att stå upp för landsbygden och servicen, så att exempelvis inte ungarna tvingas dra iväg ännu tidigare. Eldsjälarna är livsviktiga...

Du själv då? Hur är banden till Ryd i dag?

– Min bror Stefan bor där. Vi själva har hamnat i Trelleborg men vi har börjat titta efter något i gamla hemtrakterna. Förr eller senare kommer jag säkert tillbaka och blir eldsjäl någonstans i Kronoberg.

Har du något nedslag inplanerat i det närmaste?

– Ja, den 26 november kommer jag till Rotary i Tingsryd och berättar lite minnen med radioanknytning.

Fakta

Lokal namedropping

Vi ber en Quick-tänkt redaktör haspla ur sig några Tingsrydskändisar som gjort avtryck. Och han svarar, efter viss betänketid:
”Här kommer 25 av varje kön (fast det finns nog över 200 personer med anknytning till Tingsryds kommun som jag skulle kunna nämna) Tjejer: Malou Trasthe Prytz, Eva Lindahl Nilsson, Camilla Svensson, Karin Johansson, Lena Johansson, Zinita Gustafsson, Katarina Johnsson, Astrid Eriksson, Madelene Trasthe, Inga Lavesson, Britt-Marie Gustavsson, Ylva och Nettan Eriksson, Ingrid Gunnarsson, Janet Trasthe, Ami Boistrup, Frida Matsson, Gitte Ringberg, Christel Karlsson, Annika Åström, Marie Håkansson, Helena Karlsson, Annika Ekman, Camilla Trasthe och Barbro Loeb. Och så killarna: Kjell Samuelsson, Gunnar Adolfsson, Kenneth Ekman, Christer Andersson, Peje Johansson, Ronny Ottosson, Mysing Karlsson, Ingemar Trasthe, Oliver Ekman-Larsson, Eric Clarberg, Lars-Göran Linder, Arne Karlsson, Sören Carlsson, Conny Hadelind, Benny Runesson, Ulf Pettersson, Bengt Fröjdenlund, Patric Persson, Sören Carlsson, Paul Johansson, Hans Fransson, Jonas Gabrielsson, ”Börje på Börjes”, Carl Jonsson och Joakim Prytz.”
Här bloggar Magnus Quick om sig och sitt Rydmärkta liv: quickheter.blogspot.com
Tisdagen 26 november är han inbokad för ett besök hos Rotary i Tingsryd under rubriken "Från Karlavagnen till Musikhjälpen – radio som räddar liv.”

Läs mer

Länsväg 120: Trafikfarlig kebabvagn förstörde buss – resenär fick glassplitter i munnen

Urshult

Länsväg 120: Trafikfarlig kebabvagn förstörde buss – resenär fick glassplitter i munnen

En buss krockade med en större kebabvagnslucka som stack ut i mötande körfält.

TV: Se träningsmatchen mellan Tingsryd och Kristianstad

Sport

TV: Se träningsmatchen mellan Tingsryd och Kristianstad

Nedsläpp onsdag klockan 19.

Dennis Rasmussen.

Sport

Uppgifter: Lakers förre guldhjälte jagas av Rögle

Lakers tidigare guldhjälte uppvaktas av Skåneklubben.

Från hockeyrinken till padelhallen: ”Kul att satsa på vår hemby”

Tidigare Taif-spelarna satsar

Från hockeyrinken till padelhallen: ”Kul att satsa på vår hemby”

Hockeyspelarna tar padeln till Tingsryd.

Politikerns läcka kan få konsekvenser: "Får man inte ansvarsfrihet kan man bli entledigad"

Alvesta

Politikerns läcka kan få konsekvenser: "Får man inte ansvarsfrihet kan man bli entledigad"

Lars-Olof Franzén (A-A) läckte summan pengar kommunstyrelsen är beredda att ge förra kommunchefen.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.