Kommunen får tillbaka 1,7 miljoner

Tingsryds kommun får rätt mot Skatteverket som nu ska betala tillbaka 1,7 miljoner kronor. Detta efter ett nytt beslut där kommunens äldreboenden blir skattefria.
Tingsryd • Publicerad 3 augusti 2013
Älmegården i Älmeboda är ett av kommunens sju äldreboenden som nu slipper fastighetsskatt. De övriga sex är Konga Allhus, Lindegården, Solhaga, Solängen, Tingsgården och Äppelgården.
Älmegården i Älmeboda är ett av kommunens sju äldreboenden som nu slipper fastighetsskatt. De övriga sex är Konga Allhus, Lindegården, Solhaga, Solängen, Tingsgården och Äppelgården.Foto: Bernd Blankenburg

– Skatteverket har klassificerat dem som bostadshus när det egentligen är vårdboenden, säger kanslichef Garo Lorfalk.

Skatteverket ska nu betala tillbaka kommunens sju äldreboendens fastighetsskatt på totalt cirka 1,7 miljoner för 2007-2012. Detta efter att kommunen begärt omprövning av tidigare beslut.Dessutom slipper kommunen framöver att betala den årliga fastighetsskatten på cirka 300 000 kronor för äldreboendena.

– Den senaste tiden har det skett en förändring i praxis hos Skatteverket åt det här hållet, säger Daniel Gustavsson, ekonomichef på kommunen.

Bakgrunden är en dom från 1985 där Regeringsrätten beslutade att servicehus för äldre ska klassas som vanliga hyreshus och därför vara skattepliktiga. Medan byggnader som används för vård inte har någon fastighetsskatt.

År 2005 ändrade några av landets kammarätter inställning och menade att de som får plats på äldreboendena är i behov av mer vård än tidigare. Sedan dess har det blivit vanligare att klassa äldreboenden som vårdboenden. "Skatteverket beslutar att ändra sitt tidigare beslut. Beslutet innebär att Skatteverket godtar era yrkanden", skriver Skatteverket i sitt nya beslut.

De grundar det nya beslutet på att vård- och tillsynsbehovet är stort på boendena och att de är individuellt prövade och subventionerade av kommunen. Detta anser Skatteverket visar att boendena främst används för vård och inte bara som hyreshus.

– Det blir ju ett ganska stort belopp som betalas tillbaka till kommunens skattekonto, säger Garo Lorfalk.

Anton Barck
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.