Kommunen överklagar dom

För ett par veckor sedan gav förvaltningsrätten i Växjö kommunens socialnämnd bakläxa i form av en dom. Men kommunen godtar inte domen – istället överklagar de ärendet till kammarrätten.
Tingsryd • Publicerad 11 december 2012

En funktionshindrad man som ville ha ett förhandsbesked om han kunde räkna med hjälp i bostaden enligt lagen om särskild service för vuxna, LSS fick nej av Tingsryds socialnämnd. De ansåg att mannen fick sina stödbehov tillgodosedda av Kalmar kommun där han är skriven.

Men Förvaltningsrätten ansåg att nämnden måste ompröva mannens ansökan. Detta eftersom han enligt rätten sökte förhandsbesked eftersom han ämnade flytta till Tingsryd.

Socialnämnden i Tingsryd håller dock inte med. Nämnden överklagar nu domen till kammarrätten och menar att mannen inte själv varit medveten om sin ansökan.

De menar att mannen har uttryckt olika önskemål om var han vill bo och flytta, inte att det självklart skulle vara till Tingsryds kommun. Man skriver också att mannen har uttryckt önskemål om att flytta till Stockholm. Därför yrkar socialnämnden att förvaltningsrättens dom ändras.

”Han har heller ingen klar och bestämd önskan om att bo kvar i Urshult eller Tingsryd utan uttrycker önskemål om att flytta till Stockholm”, skriver nämnden och fortsätter:

”Socialnämnden yrkar på att förvaltningsrättens dom ändras så att klagandes överklagan av socialnämndens beslut 19 juli 2012 avslås”.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.