Kompetensbrister på behandlingshem

Behandlingshemmet Attendo i Väckelsång får kritik av socialstyrelsen avseende personalens kompetens samt för brister i att dokumentera de boendes behandling.
Tingsryd • Publicerad 17 juni 2010

Socialstyrelsen noterar dock att det inte har framkommit brister i att tillgodose klienternas behov av hälso- och sjukvård. Myndigheten noterar att också klienternas närstående och barn får stöd genom Attendos verksamhet.

Men så vill myndigheten i alla fall att Attendo Individ och familj redovisar hur man ska göra för att förbättra påtalade brister. Det rör sig om journalföring, kvalitetssäkring och behandlingsplaner. Dessutom ska kvälls- och helgpersonal få ökad kompetens genom utbildning.

Det ska företaget göra senast den 30 juni.

Behandlingshemmets föreståndare Lars-Göran Johansson säger att man omedelbart ska gå igenom de fyra punkterna som socialstyrelsen har kritiserat.

– Att dokumentera så att man följer alla föreskrifter och krav är ofta det svåra i det hela. Det är det som socialstyrelsen har kritiserat mest och vi ska självklart åtgärda bristerna.

Personalens bristande kompetens gällande formell utbildning och kunskaper i socialrätt ska rättas till.

– Vi ska granska detta och ska stärka personalens kompetens med utbildning. Socialstyrelsen har inte specificerat vilka krav man ställer.

Socialstyrelsen ställer sig också frågande till om 12-stegsmetoden som Attendos verksamhet bygger på är lämplig för behandling av narkotikamissbrukare.

– Det förvånar mig. Enligt socialstyrelsen egna riktlinjer och resultatuppföljningar ger den metoden ett gott resultat, säger Lars-Göran Johansson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.