Konga Bio är bäst i Småland

Enligt Svenska Filminstitutets rankninglista hade Konga Bio flest besökare per invånare av alla småländska biograforter.
Tingsryd • Publicerad 8 februari 2011

Statistiken är framtagen av Statistiska Centralbyrån, SCB, och gäller året 2009. Här ligger Konga på en åttonde plats med 5,6 biobesök per invånare. Kalmar rankas som nia med 5,5 besök.

– Det är helt otroligt för en så liten ort som Konga. Men jag tror det beror på att 2009 var ett riktigt bra filmår. Dessutom beror det också på Lisa och Leif Håkansson, våra eldsjälar, som lyckats ta hem de rätta filmerna till Konga lika snabbt som i staden, säger Birgitta Johansson som är ordförande i Folkets husföreningen.

Och staden det är Växjö som rankades på en fjortonde plats med 4,6 biobesök per invånare.

År 2009 gav Konga bio 39 föreställningar som sågs av 2 867 besökare. Rankningen kommer att bli sämre för 2010; då lockade 38 föreställningar bara 1?856 biobesökare.

– I år blir statistiken bättre. Vi har redan nu haft 1 152 biobesök efter bara drygt en månad, säger bioentusiasten Lisa Håkansson.

Det var filmen Änglagård tre som lockade storpublik. Nu väntar premiären med nya Åsa-Nisse på fredag och lördag.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.