Konkurrenslag stoppar gymplan

En skarpare konkurrenslag stoppar de långtgångna planerna att bygga ut Vattenpalatsets Kaskads gym. – Vi vill inte störa privata verksamheter, säger kultur- och fritidschefen Stefan Johansson och syftar på Wellness studio i Tingsryd och Station Hälsa som har ett drop-in-solarium.
Tingsryd • Publicerad 5 mars 2010
Stefan Johansson, kultur- och fritidschef i Tingsryds kommun, vill inte att kommunal verksamhet konkurrerar med privata entreprenörer.
Stefan Johansson, kultur- och fritidschef i Tingsryds kommun, vill inte att kommunal verksamhet konkurrerar med privata entreprenörer.Foto: 

Från kommunens sida vill man inte och får inte bedriva verksamheter som konkurrerar med privata företag. Till exempel kommer vattenpalatset att stänga solariet från och med hösten.

- Det finns ju en privat entreprenör som driver ett solarium i Tingsryd, säger Stefan Johansson.

Men visst, även varningen från Strålsäkerhetsmyndigheten har spelat roll när beslutet togs att stänga solariet i vattenpalatset.

Utbyggnaden av gymmet är lagt på is, men inte avfärdat för gott. Tvärtom står det nästan klart att inom två år ska det byggas ut.

– Då kommer vi också att annonsera efter en entreprenör som kan driva gymmet. Kanske även med ett solarium.

Att samarbeta med privata företagare i badanläggningen är ingen ny tanke.

-Redan 1997 fanns de första planerna att samarbeta med Nautilus. Men vi fullföljde det aldrig. Bland annat för att Harris gym hade etablerat sig i Tingsryd.

Men efter år 2003 startade en ny process att kanske i samarbete med friskvårdsleverantören Nautilus kunna öka vattenpalatsets attraktion.

-Vi hade då tappat besökare till Kaskaden med cirka 10000 till runt 60000 om året. På andra orter har det visat sig att kommunala bad kunde locka fler besökare i symbios med gym. Det har fungerat mycket bra till exempel i Emmaboda, säger Stefan Johansson.

Ett vattenpalats med modernt gym är alltså fortfarande aktuellt. Men när kommunen går ut för att söka entreprenörer för verksamheten ska också befintliga fitnessföretag i Tingsryd ha chans att lägga anbud.

Wellness på Skyttegatan har två år kvar på sitt nuvarande hyreskontrakt.

-De vet om att vi håller på att ta fram förfrågningsunderlag. Vi väntar tills de har chans att eventuell lägga ett bud. Men vi kan inte vara säkra på att de vinner matchen mellan olika intressenter, säger Stefan Johansson.

I alla fall ska lokala intressenter få tillfälle att lägga anbud på verksamheter i vattenpalatset. Det kan gälla att driva ett gym eller både gym, bad och solarium.

Fram till dess kommer fastighetsägaren Tingsryds Utveckling och Fastighets AB, Tufab, att investera många miljoner för en ny ventilation, handikappanpassning, modernare café och en trevligare entré, samt förnyelse av reningsanläggningen.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.