Korröfestivalen kan vinna pris

Arrangörerna för Korröfestivalen har chans att vinna en gyllene statuett vid årets Folk- och Världsmusikgala i Malmö den 31 mars.
Tingsryd • Publicerad 10 mars 2012
Under Korröfestivalen kan alla spela var som helst. Bild från 2009.
Under Korröfestivalen kan alla spela var som helst. Bild från 2009.Foto: Olof Elfverson

Körröfestivalen är nominerad till utmärkelsen Årets Arrangör i konkurrens med två medtävlare. Nämligen Malmö Folk som är en ideell förening som arrangerar konserter och danskvällar med svensk folkmusik. Samt Umefolk som är festivalarrangör i Umeå.

– Korröfestivalen har under många år utvecklats till Sveriges största folkmusikfestival. Festivalen har hög kvalitet och bjuder på bra musik, säger Peter Ahlbom som är pressansvarig för musikgalan i Malmö.

Folk & Världsmusikgalan arrangeras för tredje året, en folk- och världsmusikens Oscarsgala i Malmö Konserthus. Galans huvudarrangör i år är Musik i Syd i samarbete med bland andra Sveriges Radio (sänder live), Riksförbundet för Folkmusik och dryga 20-talet andra organisationer.

Musik i Syd är också huvudarrangör för Korröfestivalen 2012.

Är det problematiskt att huvudarrangören både kan dela ut och ta emot ett pris?

- Ja, till synes kan detvara en delikat sak. Men vi rör oss inom en liten genre och då är det lätt hänt att en musiker, ett förbund eller en arrangör kan dyka upp i olika positioner. Vi har inget förbud mot det, säger Peter Ahlbom.

Han hänvisar till att den 13-hövdade juryn är helt fristående. Den består av personer från olika delar inom folkmusikens värld och utför sitt arbete utan direktiv från någon arrangör.

På galan i Malmö delas priser ut i åtta olika kategorier. Årets Arrangör är alltså en av dessa.

I kategorin Årets Traditionsbärare återfinns ännu en smålänning, nämligen Ralf Novak-Rosengren som förtjänstfullt arbetar för att sprida den romska musiktraditionen.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.