Annons

Kraftleverantörens upplysta missionsresa

Från livsavgörande projekt på Himalayas jordbävningsdrabbade sluttningar till skidstjärnan Stina Nilssons tankar om jämställdhet.
Nog kan steget verka långt, men kraftleverantören Holtab förenar avans med ansvar och nytta med nöje. Då kan spåren från Tingsryd leda till både Jyamrung i Nepal och en skogsglänta i Dalarna.
Tingsryd • Publicerad 28 februari 2019
”Förhoppningsvis kan samtalen med Stina Nilsson göra så att fler får upp ögonen för Holtab som ett nytänkande och spännande företag”, deklarerar ägaren och styrelseordföranden Anders Holmberg.
”Förhoppningsvis kan samtalen med Stina Nilsson göra så att fler får upp ögonen för Holtab som ett nytänkande och spännande företag”, deklarerar ägaren och styrelseordföranden Anders Holmberg.Foto: Holtab
”Vi utgick från huvudstaden Katmandu och besökte de båda byarna Jyamrung och Majhigaun under lite mer än en vecka. Det är otroligt motiverande att få göra det här i mitt arbete och se hur relativt enkla medel gör skillnad”, säger Holtabs inköpare Sanna Moberg.
”Vi utgick från huvudstaden Katmandu och besökte de båda byarna Jyamrung och Majhigaun under lite mer än en vecka. Det är otroligt motiverande att få göra det här i mitt arbete och se hur relativt enkla medel gör skillnad”, säger Holtabs inköpare Sanna Moberg.Foto: Holtab.se

Att utvecklas och göra gott – hemma och långt borta.

Att locka fler kvinnor och öka jämlikheten.

Annons

Kraftlevereantören Holtab AB vårdar sin sociala profil. Om det så handlar om att välja en OS-segrare och suverän världsmästare som Stina Nilsson som förebild och affischnamn, eller om att lysa upp tillvaron för kastlösa i en fattig begsby drygt 620 mil från huvudkontoret i Tingsryd.

– Vårt engagemang i Nepal började 2007, men kan spåras längre tillbaka. I slutet av 1990-talet började vi samarbeta med Växjöpsykologen Dan Söderberg i urvals- och rekryteringsfrågor och chefscoachning, men framför allt anlitade vi honom i arbetet med våra värderingar och vår värdegrund, säger företagets vd Patrik Persson.

Så kom det sig att Björn Söderberg, psykologens son, avbröt universitetsstudierna, hängde på sig ryggsäcken och drog till Nepal. Bara sådär hux flux. Och han blev kvar med tusen goda idéer och filantropiska projekt, som att tillverka julkort av återvunnet pappersskräp till att bygga skolor och sjukstugor.

I samarbete med Växjöbaserade hjälporganisationen Tuki Nepal började Holtab göra insatser bland de fattigaste bland fattiga.

– Vi hörde att barnen läste sina läxor i skenet av oljelampor och inledde vårt första solcellsprojekt i en liten bergsby där de kastlösa bodde. Efter mörkrets inbrott var det bara deras del av byn Jyamrung som var upplyst.

Nya projekt sjösattes, men inte utan problem. Vid närmare studier av de handgjorda papperskartorna i samband med plan- och byggprojektering visade det sig att i stort sett bara floden i området låg på rätt ställe.

– Två killar härifrån åkte ner och träffade byrådet. För vi har hela tiden varit måna om att få med oss lokalbefolkningen och dela med oss av kunskap, berättar Patrik Persson.

Ett minikraftverk, som gav 150 hushåll elförsörjning, byggdes.

– Det har varit en stor fördel med att ha folk, som Björn Söderberg, på plats. Det är vanligt att mycket försvinner på vägen genom mutor och annat läckage, men vi jobbar direkt mot Tuki Nepal och vet att biståndet hamnar där det ska, fortsätter Patrik Persson.

Arbetet med i första hand elektrifiering utvecklades, men 2015 förändrades allt. Efter den ödesdigra jordbävningen, som raserade inte bara hus utan hela infrastrukturen, bytte Holtab strategi och fokus riktades även mot den hårt utsatta byn Majhigaun

Annons

– Finns det inget att kraftförsörja så har vi inget att syssla med, förklarar Patrik Persson.

”Småländska” solceller lyser upp byar på Himalayas sluttning i Nepal.
”Småländska” solceller lyser upp byar på Himalayas sluttning i Nepal.Foto: holtab.se

I dag är det Tingsrydsbaserade företaget bland annat engagerat i att bygga jordbävningssäkra hus och att stödja enskilda individer med mikrolån. Det är en sorts altruism som inte är självklar i alla styrelserum.

På sin hemsida avslöjar bolaget att man har som långsiktig vision att leda teknikutvecklingen inom sina produktområden. Men här deklareras också att ”grunden i allt utgår från gemensamma värderingar med stark etisk och moralisk betoning.”

Holtab har valt väg och har, parallellt med utvecklingen av solceller och elförsörjning, bland annat varit med och anlagt en vattenreservoar i Majhigaun. Nu filtreras och leds vatten i ledningar till en tank nere i byn.

– Männen är ofta iväg och jobbar på annat håll och kvinnorna i byn ansvarar för marktjänsten på hemmaplan. De var tvungna att gå långa sträckor på bergsstigar flera gånger om dagen för att hämta vatten till hushållet, sina djur och sina odlingar. Nu behöver de bara vrida på en kran i hemma i byn, säger Sanna Moberg.

Hon är inköpare och en av flera anställda som varit i Nepal och studerat CSR-arbetet (Corporate Social Responsibility – företagets samhällsansvar). Holtab arrangerar varje år en eller ett par resor till Nepal för medarbetare som engagerat sig i de globala hjälpinsatserna.

– Vi utgick från huvudstaden Katmandu och besökte de båda byarna Jyamrung och Majhigaun under lite mer än en vecka. Det är otroligt motiverande att få göra det här i mitt arbete och se hur relativt enkla medel gör skillnad, säger Sanna Moberg.

Och Patrik Persson fyller i:

– I början var vi några stycken som skötte allt på ideell basis, men numera har Holtabs ägare, Anders Holmberg, som hela tiden varit drivande i projekten, sett till att det här är en del av företaget. I dag sker allt engagemang på arbetstid. Det står till och med inskrivet i ägardirektiven till styrelsen att detta är en del i verksamheten.

Samarbetet med Tuki Nepal bygger på personligt ansvar, lokalt samarbete och aktiv medverkan från befolkningen.

Annons

Eller som företaget uttrycker det på sin hemsida:

”Omtanke som ledstjärna: Grunden i allt vi gör utgår från gemensamma värderingar med stark etisk och moralisk betoning. Det gäller i våra relationer med varandra och andra, hur vi agerar i det samhälle vi påverkar, i stora såväl som i små frågor. Vårt CSR-arbete är viktigt för oss och vår omvärld!”

”Vi har hela tiden varit måna om att få med oss lokalbefolkningen och dela med oss av kunskap”, berättar Patrik Persson.
”Vi har hela tiden varit måna om att få med oss lokalbefolkningen och dela med oss av kunskap”, berättar Patrik Persson.Foto: Holtab.se
De internationella CSR-insatserna sker främst i utvecklingsländer, med en ambition att förbättra människors vardag genom att i första hand stödja förbättringar inom elområdet.
De internationella CSR-insatserna sker främst i utvecklingsländer, med en ambition att förbättra människors vardag genom att i första hand stödja förbättringar inom elområdet.Foto: Holtab.se

I Nepal handlar det bokstavligen om att lysa upp tillvaron i utsatta byar i Himalayas bergstrakter.

På hemmaplan kan det handla om att bryta mönster i en av de minst jämställda branscherna på arbetsmarknaden.

Patrik Persson påpekar att ingenjörsutbildningen erbjuder en enorm palett av möjligheter. Han har varit i kontakt med en hel del tjejer på Linnéuniversitet och tror att ett industriföretag som Holtab kan locka med utvecklingsmöjligheter och att inte minst socialt ansvar attraherar många.

Men utan omsvep konstaterar han också:

– Vårt mål är att ta in fler kvinnor med påverkanskraft. Det är bara att krypa till korset och erkänna att vi varit för dåliga på det hittills.

Under senare år har Holtab valt att sponsra lovande idrottstjejer och hjälpa dem vidare i karriären. Även det är en medveten strategi, med det långsiktiga målet att öka andelen kvinnliga medarbetare.

– Vi har börjat marknadsföra oss och vårt engagemang på sociala medier, säger företagets vd.

Bland annat har ägaren Anders Holmberg träffat och intervjuat framgångsrika idrottstjejer. Först ut är skidstjärnan Stina Nilsson, som i fyra Youtube-klipp delar med sig av sina åsikter om sportjournalistik, fokusering, familj respektive mentorskap.

Annons

– Förhoppningsvis kan våra samtal göra så att fler får upp ögonen för Holtab som ett nytänkande och spännande företag, deklarerar ägaren och styrelseordföranden.

Tyvärr skadade Stina Nilsson sig under sprinten i Otepää och världsmästerskapen i Seefeld hängde länge på en skör tråd. Men guldmedaljören från OS i Pyeongchang 2018 var tillbaka och knep ett silver individuellt och toppade med nytt guld i båda stafetterna.

Med Anders Holmberg sitter hon bland gran och fur och talar om framgångar och motgångar och vikten av att inte tappa fotfästet.

– Jag vet hur ont det kan göra att ramla ner och sväva iväg för mycket. Det är viktigt att ha fötterna på jorden. Det är viktigt att ha min identitet som människa kvar även om jag är ute och famlar som skidåkare och inte presterar det jag vill prestera, säger Stina Nilsson på webbsidan holtab.se.

Och någonstans i en svensk skog, som likaväl kan vara i trakten av Malung som Tingsryd, susar det i träden och en skidstjärna och ett teknikföretag förenas i ambitionen att tillhöra världseliten.

Patrik Persson och Sanna Moberg har båda besökt Nepal. Här är de på hemmaplan på golvet på Holtab.
Patrik Persson och Sanna Moberg har båda besökt Nepal. Här är de på hemmaplan på golvet på Holtab.Foto: Per Ohlsson
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons