Annons

Lyckad våffelsatsning

Älmeboda Hembygdsförenings satsning på ett våffelcafé ser ut att vara ett lyckat projekt. Årets säsong har lockat rekordmånga besökare till hembygdsgården i Rävemåla.
Tingsryd • Publicerad 5 augusti 2010
En välbesökt byggnad den här sommaren.
En välbesökt byggnad den här sommaren.Foto: Linn Hedesström Blad
Gunvor Barrdahl, Evy Olsson och Asta Eklund dukar upp på våffelcaféet.
Gunvor Barrdahl, Evy Olsson och Asta Eklund dukar upp på våffelcaféet.Foto: Linn Hedesström Blad
Asta Eklund gräddar en ny laddning våfflor.
Asta Eklund gräddar en ny laddning våfflor.Foto: Linn Hedesström Blad
Många av gästerna skriver i gästboken.
Många av gästerna skriver i gästboken.Foto: Linn Hedesström Blad

När Smålandspostens patrull besöker hembygdsgården har våffelcaféet precis slagit upp sina portar för dagen. Personalen på plats har ännu inte noterat några gäster den här onsdagen. Bilden av det folktomma caféet är emellertid så långt ifrån sanningen som man kan komma.

Faktum är istället att årets besökarantal ligger i topp när det gäller våffelcaféets statistik genom åren.

Annons

– Ja, så många gäster som har varit här i år har det nog aldrig varit tidigare, säger Gunvor Barrdahl, som är en av de 25 personer som hjälps åt att driva caféet under den 1,5 månad som det är öppet i juli och augusti månad.

Alla som jobbar med caféet gör det ideellt och pengarna går till Älmeboda Hembygdsförenings verksamhet.

– När vi började på 1990-talet hade vi avlönade ungdomar som jobbade här. Det fick vi sluta med eftersom det inte gick ihop rent ekonomiskt, fortsätter Gunvor Barrdahl medan kollegan Asta Eklund gräddar våfflor för fullt i det enkelt inredda köket i cafélokalen.

– Vi har till exempel ingen diskmaskin utan gör allting för hand. En del dagar har vi haft 70-75 personer här. Då blir det ju en hel del disk att ta hand om, säger Gunvor Barrdahl.

Den som besöker våffelcaféet i Rävemåla kan också räkna med att kunna äta sin våffla på en riktig tallrik. Hushållsartiklar i plast och papper är inget som hör hemma i de här sammanhangen, tycker Gunvor Barrdahl och Asta Eklund.

Bland årets besökare finns många turister från Danmark, Holland och Tyskland. Gunvor Barrdahl har även noterat långväga besökare från Nordamerika.

– Vi har haft gäster här som bor i Vancouver till vardags. Även i övrigt kommer det folk från när och fjärran, säger hon.

Våffelcaféets sista ordinarie öppetdag i sommar är lördagen den 14 augusti.

– Därefter ska vi samlas och utvärdera alltihop, säger Gunvor Barrdahl avslutningsvis.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons