Annons

Martin Bornholm förr och nu

För konstnären Martin Bornholm är det förflutna en förutsättning för framtiden. Det är orsaken till att den aktuella utställningen på Tingsryds bibliotek innehåller verk både från 1966 och 2012.
Tingsryd • Publicerad 8 oktober 2012
"Besök hos Polygam" är en ständigt pågående målning. Martin Bornholm påbörjade den 1966 och målar fortfarande på den när andan faller på.
"Besök hos Polygam" är en ständigt pågående målning. Martin Bornholm påbörjade den 1966 och målar fortfarande på den när andan faller på.Foto: Emelie Olsson
Bondgården i Halland är den senaste av Martin Bornholms målningar. Den blev till i somras.
Bondgården i Halland är den senaste av Martin Bornholms målningar. Den blev till i somras.Foto: Emelie Olsson
Martin Bornholms tavla 123 är en bild av Vietnamkriget och är en av hans äldre målningar i den pågående utställningen.
Martin Bornholms tavla 123 är en bild av Vietnamkriget och är en av hans äldre målningar i den pågående utställningen.Foto: Emelie Olsson
För Martin Bornholm var det viktigaste med vernissagen att träffa vänner och bekanta. Bibliotekets foaje fylldes snabbt med folk i lördags.
För Martin Bornholm var det viktigaste med vernissagen att träffa vänner och bekanta. Bibliotekets foaje fylldes snabbt med folk i lördags.Foto: Emelie Olsson

– För att man ska kunna se vart man är på väg, är det viktigt att se var man kommer ifrån. Nu för tiden kan jag bara sitta och glo för att tycka att något är intressant, förut kom sig konsten mer ur det uppsökande, säger Martin Bornholm.

Det är också orsaken till att hans konst har varierat mycket under åren. Tavlan som han döpte till "1 2 3" i slutet på 1960-talet är exempelvis sprungen ur det då pågående Vietnamkriget - en kontrast till tavlan föreställande en bondgård som blev till i Halland i somras.

Annons

Men att tavlorna hänger på Tingsryds bibliotek fram till den 2 november är inte alldeles synonymt med att de är färdiga.

– Man kan väl säga att allt är diskutabelt. Om jag kommer på något som skulle passa bra i exempelvis den här målningen på bondgården så kan det hända att jag ger mig på den igen.

En målning som varit under process sedan 1966 är "Besök hos polygam".

– Jag har målat på den då och då under åren. Det är intressant, inte innebörden i polygamin utan det visuella. Den är rolig att titta på.

Martin Bornholm är höstens första konstnär som Tingsryds konstförening valt ut till sina utställningar på biblioteken i Tingsryd och Urshult.

– Martin är väldigt uppskattad. När han har utställning fyller sig lokalen själv, säger konstföreningens ordförande Annika Svensson.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons