Annons

Medborgare får lämna förslag till fullmäktige

Från och med den 1 mars kan alla kommuninvånare lämna förslag till kommunfullmäktige.
– Ett medborgarförslag ska behandlas lika seriöst och respektfullt som en politisk motion, säger fullmäktiges ordförande Britta Lundén (S).
Tingsryd • Publicerad 8 februari 2012
Från den 1 mars i år ska också "vanliga" kommuninvånare få lämna förslag till fullmäktige.
Från den 1 mars i år ska också "vanliga" kommuninvånare få lämna förslag till fullmäktige.Foto: Bernd Blankenburg
Britta Lunden (S): "Vi politiker ska inte förhävas oss och tro att bara vi har de bästa idéerna."
Britta Lunden (S): "Vi politiker ska inte förhävas oss och tro att bara vi har de bästa idéerna."Foto: Alexander Mahmoud

Nyordningen finns med i nyaste upplagan av "Arbetsordning för kommunfullmäktige i Tingsryds kommun" och träder alltså i kraft redan nästa månad.

– Nu hoppas jag att alla nykläckta idéer inte stannar kvar på Börjes Hylla eller vid köksbordet utan att folk skriver dem på ett papper och lämnar det till oss. Förslag om att förbättra kommunen finns överallt. Det är inte bara vi politiker som ska klämma fram förslag.

Annons

Britta Lundén är mycket positiv till den här politiska förnyelsen som i bästa fall betyder att fler människors synpunkter och idéer tas tillvara.

– Ett medborgarförslag kan förstås inte vara vad som helst. Det måste vara något som ligger inom kommunfullmäktiges befogenhetsområde!

Helst bör ett medborgarförslag begränsas till ett enda ämne. Inga långa tankeharanger tack.

– Har man många idéer då kan man i stället skriva flera medborgarförslag. Glöm inte namnförtydligande, adress och telefonnummer, påminner Britta Lundén.

Den som vill lämna ett medborgarförslag måste vara folkbokförd inom kommunen. I nuläget finns ingen annan begränsning. Även barn får tydligen lämna förslag. Det finns nämligen ingen uttalat åldersgräns.

– Åldergräns? Det har vi faktiskt inte tänkt på. När vi utformade paragrafen för medborgarförslaget använde vi oss av vad Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hade formulerat. Och där nämndes ingen åldergräns heller, säger Britta Lundén.

Hon hoppas på många fräscha förslag från medborgarna.

Kommunstyrelsen ska två gånger per år redovisa de medborgarförslag som är äldre än sex månader och inte har beretts färdigt. Detta för att förhindra att inkomna förslag blir hyllvärmare på kommunkontoret.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons