Mia Haldin välkomnar lagen som ger anhöriga rätt till stöd
Mia Haldin känner sig ensam med sina bekymmer. Visst finns det professionella krafter inom sjukvård och habilitering, som kan det mesta om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men de frågor som för de allra flesta är enkla förblir obesvarade.
– Som anhörig till barn med funktionsnedsättning är man väldigt utsatt. Varje dag tvingas man ta egna beslut, det finns inget facit som säger hur man ska göra för att barnet ska gå till skolan utan att vara ledsen, eller få på sig kläderna utan kamp, säger hon.
Hon välkomnar Socialstyrelsens lagändring från 2009. Den säger inte längre att anhöriga ”bör” ges stöd, utan att de ”ska” ges stöd, vilket också öppnar upp för yngre anhöriga att få det stöd som behövs för att minska den psykiska och fysiska belastningen. Arbetet med att planera för de nya riktlinjerna har tagit tid. Men nu är Tingsryds kommun redo att starta anhöriggrupper. På torsdag bjuds anhöriga in till en första informationsträff i församlingshemmet.
– Vi har inväntat tydlighet från Socialstyrelsen i hopp om att få verktyg för att lösa det här på bästa sätt. Nu vill vi se vad de anhöriga behöver och börjar med att föra en dialog, säger kommunens an- hörigsamordnare Anna Pastoor.
Mia Haldin menar att anhöriga bör ses som en resurs, eftersom de i själva verket är experter på sina barn och dess nedsättning. Hon får medhåll av både Anna Pastoor och LSS-handläggaren Catherine Tikkanen.
Tillvaron känns ofta svårnavigerad och tung eftersom omgivningen inte alltid förstår. Hennes barn har en funktionsnedsättning som är dold för omgivningen och det ställer till problem i skolan, eftersom barnen lätt blir missförstådda.
– Våra barn kräver extra resurser i skolan och det är en utmaning för skolan att ta hand om dem. Att då ensam strida för sitt barn är tufft. Om vi som har barn med extra behov skulle kunna gå samman och stötta varandra skulle det vara ett lyft både för oss och för skolan, säger hon.
Tack vare anhörigstödet hoppas hon nu träffa andra som vet hur det känns, som har tips och råd att ge.
– Jag har verkligen sett fram emot det här, att inte längre vara ensam i de små, små besluten.
Anhörigstöd
Den omsorg som utförs av familj, släktingar och vänner är tufft både psykiskt och fysiskt. Socialförvaltningen erbjuder därför stöd i omsorgen.
Utifrån Socialstyrelsens definition benämns den som ger vård och insatser som anhörig. Närstående är den som får omsorgen.
Stödet kan ges som exempelvis anhörigträffar, telefonkontakt, träffpunkter/kafé och stödsamtal.
Tidigare riktade sig anhörigstödet till personer över 65. En lagändring 2009 gjorde dock att anhörigstödet riktar sig till alla anhöriga oavsett ålder.