Annons

Misstänks för miljöbrott

Tingsryds kommun misstänks för otillåten miljöverksamhet vid avloppsreningsanläggningen i Ryd. Alldeles för höga resthalter har följt med det renade avlopps­vattnet ut ur anläggningen.
Tingsryd • Publicerad 12 september 2014

Sedan drygt nio år tillbaka har Tingsryds kommun haft tillstånd att fortsätta bedriva avloppsrening vid sin anläggning i Ryd trots att denna klassas som miljöfarlig verksamhet. Detta tillstånd har Länsstyrelsen i Kronoberg utfärdat. Tillståndet var dock förenat med vissa villkor och nu anses kommunen ha brutit mot ett av dem sedan resthalterna i behandlat avloppsvatten uppgått till 24,1 milligram per liter när högsta tillåtna värdet är 12 milligram per liter. Det betyder mer än dubbelt så höga halter av biologiskt nedbrytbara substanser som var tillåtet under 2013. Åklagarmyndigheten anser i sin framställan: ”Närings­idkaren har inte gjort vad som skäligen kan krävas för att förebygga brottsligheten”.

Enligt ­chefsåklagare Stefan Göransson vid riks­enheten för miljö- och arbetsmiljömål innebär brottet ingen hälsofara för invånare i Tingsryds kommun.

Tingsryds kommun har förordnats en offentlig försvarare. Kommunen riskerar nu en företagsbot, som Stefan Göransson bedömer högst kommer att hamna på 100?000 kronor.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons