Modern satsning för fiskefantasten

Framöver ska fiskefantaster i Tingsryds kommun få matnyttig information genom ett enkelt knapptryck på telefonen.
I stället för att uppdatera kommunens fiskebroschyr är en så kallad mobil-app på ingång.
Tingsryd • Publicerad 8 oktober 2011
Näringslivsutvecklare Anders Borgehed har beställt en ny fiskeapp till Tingsryds kommuns invånare och turister.
Näringslivsutvecklare Anders Borgehed har beställt en ny fiskeapp till Tingsryds kommuns invånare och turister.Foto: Emelie Olsson

– När vi började fundera på en utveckling av den befintliga fiskebroschyren kom vi fram till att det är bättre med en app som komplement, säger näringslivsutvecklare Anders Borgehed.

Satsningen är en del av så kallade Leaderprojekt inom EU:s landsbygdsprogram och görs i samverkan med kommunens 27 fiskevårdsområden. Utvecklingen går framåt och lättillgänglig information blir allt viktigare.

– Tanken är att man som turist ska slippa ta sig till ett turistkontor. Är man vid en sjö ska man kunna få information direkt och det får man med en app, säger Anders Borgehed.

Appen, som blir verklighet redan till vårens fiskesäsong, blir gratis att ladda ned och ska innehålla samma information som fiskebroschyren på svenska, engelska och tyska.

– Den som vill fiska ska direkt få reda på var man köper fiskekort i närheten, vad det är för typ av fiske i sjön och vilka redskap som är tillåtna.

Anders Borgehed tror dessutom att det är en långsiktigt ekonomisk satsning, men vågar inte svara på vad appen kostar att ta fram.

Hittills har fiskebroschyren tryckts i 2 000 exemplar och förhoppningen är att kunna minska antalet till hälften i och med appen.

– I förlängningen kommer det löna sig eftersom det är billigare att uppdatera en app än att trycka nya broschyrer.

Appen ska även kunna användas offline och Karin Nilsson, turistsamordnare på Tingsryds turistbyrå, ser positivt på satsningen.

- Ser man till besöksnäringen är det jätteviktigt och efterfrågan på teknik blir bara större. Även om vi inte har märkt det hos turisterna ännu tror jag att vi snart kommer dit. Jag hoppas att det här är den första appen av många fler, säger hon.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.