Motion om kylmat fick svalt bemötande

Miljöpartiets motion om att riva upp beslutet att införa kylmatsystemet får ett kyligt svar av kommunledningen.
Tingsryd • Publicerad 5 maj 2010

Av kommunstyrelsens arbetsutskott ges svaret att motionen inte ”ger några nya fakta” och framför allt inga skäl till att ompröva beslutet om kyld mat.

Arne Karlsson och Inge Strandberg (m), Marie-Louise Hilmersson (c) och socialdemokraterna Barbro Svensson och Mikael Jeansson stöder sitt svar helt och hållet på hur tekniske chefen Jonas Weidenmark har kommenterat mp-motionen.

Medan miljöpartisterna hävdar att kyld mat inte bibehåller sin näring, så hävdar han det motsatta.

– Näringsinnehållet sjunker snabbare i varmhållen mat än i kyld mat.

Dessutom kommer näringsinnehållet att förbättras när det gäller tillbehör såsom potatis, pasta och ris.

– Med kylmat kommer potatisar att kokas på plats i det som blir mottagningskök. Tiden mellan tillagning och servering kan kortas betydligt i dessa kök, framhåller Jonas Weidenmark och påminner om att i?dag transporteras kokt potatis från tillverkningskök till mottagningskök i varmhållande kantiner.

I stort sett är det välanvända argument för eller emot kylmaten som både miljöpartiet och kommunen genom tekniske chefen kör med. Bland annat varnar mp för att det finns kommuner som infört kylmatsystemet med högre kostnader som följd.

Jonas Weidenmark efterlyser namngivning av dessa kommuner: ”Annars blir det svårt att undersöka och bemöta vad som orsakat kostnadsökningarna.” I sin egen utredning understryker han att man i Tingsryds kommun har med förväntade kostnader i kalkylen för kylmatsystemet.

Miljöpartets motion kommer också att dryftas i kommunstyrelsen samt senare i fullmäktige.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.