Annons

Nej till förslag om kommunal utredning

Extrema vattenflöden i Bräkneån gör nu att Bräkneåns Vattenråd vill att Tingsryds kommun ska stå för en utredning om en möjlig flödesförvaltning. Men kommunens samhällsbyggnadsnämnd säger nej.
Tingsryd • Publicerad 14 december 2013
Bräkneån rinner genom Tingsryds och Ronneby kommuner och är 8,4 mil lång.
Bräkneån rinner genom Tingsryds och Ronneby kommuner och är 8,4 mil lång.Foto: Bernd Blankenburg

– De vill att vi ska ta på oss utredningen men vi svarar kommunstyrelsen att det krävs kontakt med länsstyrelsen. Det är länsstyrelsen som sitter på vattendomarna. Det kan vi inte göra något åt, säger ordförande Carl-Henric Henmalm (M).

Förslaget om flödesförvaltning i Bräkneån kommer från dess vattenråd och var först uppe hos kommunstyrelsen som sedan fört det vidare till samhällsbyggnadsnämnden. Alldeles för snabb avrinning under en kort period på våren och brist på vatten under resten av året skapar stora problem, menar rådet.

Annons

"Den nuvarande situationen med mycket låga vattenflöden efter årets torra sommar visar att problemen med låga flöden kan uppstå i såväl Bräkneåns avrinningsområde som i andra närliggande vattendrag. Här kan särskilt nämnas sjön Mien och Mieån där den långvariga uttorkningen just nu visar sig medföra stora problem inom flera olika områden", skriver Bräkneåns vattenråd bland annat i sin skrivelse till kommunen.

De menar att problemet är komplext och att det krävs en hel del åtgärder för att skapa stabilitet gällande vattenståndet. Förslaget är att Tingsryds kommun står för en utredning där man tittar på negativa och positiva konsekvenser av en flödesförvaltning och vilka kostnader som skulle vara kopplade till en sådan.

Vattenrådet säger sig vara övertygade om att det finns externa pengar att söka för utredning och för byggandet av eventuella anläggningar som kan styra flödet i Bräkneån.

Men samhällsbyggnadsnämnden säger alltså direkt nej till förslaget. Carl-Henric Henmalm menar att det inte är upp till kommunerna.

– Dessutom har vi inte de resurser som krävs, säger han och förklarar att man skickat tillbaka det som svar till kommunstyrelsen.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons