Nu går det uppåt för Ryds båtar

Ryds Båtindustri AB kan se ljust på framtiden igen. I år räknar företaget med att producera ungefär 1?600 båtar mot cirka 1 200 förra året.
Tingsryd • Publicerad 27 mars 2010
Det börjar det ljusna för Ryds Båtindustri AB.
Det börjar det ljusna för Ryds Båtindustri AB.Foto: 
Tom Kühne.
Tom Kühne.Foto: 

– Marknaden har återhämtat sig, säger vd Tom Kühne.

Tom Kühne tillträdde som ny vd den 5 februari efter Ulf Hansén som gått i pension. Två svåra år ligger i backspegeln och Tom tar över i en tid då det ljusnar.

– 2008 och 2009 dippade marknaden, men nu börjar det gå bra igen. Marknaden har återhämtat sig. Under krisåren pratades det om att marknaden var helt död. Vi har varit på mässor både i Stockholm, Göteborg och Oslo och det kändes positivt, säger han.

Nu går fabriken för fullt igen och man har tagit in ett 30-tal nya medarbetare.

– Vi går från 45 till 75 anställda. Det handlar om visstidsanställning eftersom vi är säsongsberoende. Vi får se hur det ser ut i höst. Just nu börjar det ju bli högsäsong, isarna går upp och intresset för att titta på båtar ökar, säger Tom Kühne.

– Det krävs mycket folk på fabriken eftersom det här handlar om hantverk. Vi har inte så mycket maskiner utan mycket görs av personalen. Vi har skiftarbete redan, så mer av det blir det inte trots ökad produktion.

I takt med att produktionen ökar, ökar även utsläppen från fabriken.

– Vi anmäler kontinuerligt till länsstyrelsen hur det såg ut föregående år och hur vi beräknar att det ska bli följande år. Vi klarar att hålla våra gränser, säger Tom Kühne.

Tom Kühne kommer närmast från Teknikcent-rum i Växjö där han har jobbat som konsult när det gäller bland annat produktivitet bland företag. Han har även varit konsult på Ryds Båtindustri AB och är i bakgrunden civilingenjör.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.