Annons

Nu misstänks han för nepotism

Efter en solklar valvinst hopar sig plötsligt mörka moln för Socialdemokraternas lokale partichef Mikael Jeansson.
Han är misstänkt för att ha gynnat en närstående.
– Det känns verkligen inte roligt, säger han men erkänner att han begått ett fel.
Tingsryd • Publicerad 18 september 2014
Mikael Jeansson är på väg att bli Socialdemokraternas förste kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd.
Mikael Jeansson är på väg att bli Socialdemokraternas förste kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd.Foto: Bernd Blankenburg
Thomas Mattsson är näringslivsutvecklare i Tingsryds kommun: ?Det här har gått korrekt till.?
Thomas Mattsson är näringslivsutvecklare i Tingsryds kommun: ?Det här har gått korrekt till.?Foto: 

Urshults sockenråd fick förfrågan om man viss­te någon som var lämplig att inventera obebodda hus inom kommunen. Sockenrådets ordförande Mikael Jeansson tipsade en närstående om jobbet.

– Jag uppmanade till att skicka in en intresseanmälan till kommunens näringslivsutvecklare Thomas Mattsson, säger Mikael Jeansson som under gångna mandatperioden varit förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Alltså nummer två i den politiska hierarkin. Nu efter valet jobbar han hårt för att bli nummer ett och kommunalråd. Detta med ett framgångsrikt val för Socialdemokraterna i ryggen.

Och så kommer rykten om att han på grund av sin ställning skulle ha gynnat den närstående att få ett bra betalt jobb som hus­inventerare.

– Jag hade ingen tanke på att detta skulle poppa upp nu. Det är klart, att när jag ser i backspegeln så kan allt det här tolkas till min nackdel. Det gör mig ledsen om folk nu uppfattar detta som något omoraliskt.

Det här är första gången han blir utsatt för kallsnåla vindar uppe i politikens topp.

– Jag blir inte knäckt av det här. Inte heller ångrar jag att jag ställt upp för att leda Tingsryds kommun. Men visst får detta mig att tänka till och vilka konsekvenser det kan ha, säger Mikael Jeansson.

De mörka molnen har precis poppat upp och han vet inte vad det här kan betyda för hans strävan att förhandla fram ett kommunalt styre under hans och Socialdemokraterna ledning.

Näringslivsutvecklare Thomas Matsson hävdar att Mikael Jeanssons närstående fick sitt inventeringsjobb på ett korrekt sätt.

– Jag fick besked av kommunens personalchef Helena Clemedtson att den här typen av tjänster inte behöver annonseras ut. Och jag har inte stått i något mörkt hörn och pratat om det här jobbet med Mikael Jeansson, säger Thomas Mattsson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons