Annons

Nu protesterar kyrkfolket i Älmeboda

Vi vill behålla vår präst! Så står det på protestlistorna som under Konst- och hembygdsrundan ska läggas ut på flera ställen i Älmeboda församling.
Tingsryd • Publicerad 6 september 2014
De första som skrivit på protestlistan från vänster: Rose-Marie Johansson, Berit Carlzon, Annette Nystedt, Majken Andersen, Birgitta Sjögren, Magnus Signér och Tore Carlzon.
De första som skrivit på protestlistan från vänster: Rose-Marie Johansson, Berit Carlzon, Annette Nystedt, Majken Andersen, Birgitta Sjögren, Magnus Signér och Tore Carlzon.Foto: Bernd Blankenburg

– Vi reagerar starkt på det här och vi undrar hur det har kunnat bli så här. Mina egna känslor går lätt att sammanfatta. Jag är ledsen, säger protestlistornas initiativtagare Tore Carlzon som är vice ordförande i Älmeboda församlingsråd.

Nya prästen Carla Svenningsson, 49 år, tillträdde sin tjänst den 27 november. Efter en kort resa till hemlandet Peru i början av året fick hon och maken Anders besked om att tjänsten skulle bli kortvarig.

Annons

I maj stod det mycket riktigt klart att pastoratet hade räknat fel på 15 miljoner kronor för de kommande fem åren. Panik. Och naturligtvis uppsägning av tjänster. Bland andra de nyanställda prästerna Ingemar Johansson i Urshult och Carla Svenningson i Älmeboda.

Enligt Älmebodabor som nu börjat skriva på protestlistorna är orsaken att arbetsgivaren Tingsryds pastorat saknar kontroll över sin ekonomi.

Det upprör församlingsmedlemmen Annette Nystedt.

– Jag blev så paff när jag hörde om detta. Kanske är jag till och med förbannad över hur våra pengar inom pastoratets sköts. Det finns ju inget privat företag som skulle kunna göra samma fel. Då hade de ju gått i konkurs!

Hon anser att det är ledsamt, ja tragiskt, att kyrkan som hon säger kan behandla människor så här.

– Carla Svenningsson och hennes man var så glada att få komma till Älmeboda. De sålde sitt hus i Stockholm och köpte ett nytt hem här i Rävemåla. Vad ska de nu ta sig till?

Annette Nystedt tycker att pastoratet får stå sitt kast och hitta en ekonomisk lösning så att de nyanställda prästerna kan ha kvar sina tjänster.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons