Ny handlingsplan för att förhindra olyckor

Ett styrdokument för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor ska tydliggöra arbetet för kommunens anställda. På torsdag kan det framtagna handlingsprogrammet antas av kommunfullmäktige.
Tingsryd • Publicerad 29 januari 2013

– Mycket av det här förebyggande arbetet görs redan i dag. Men det här blir en sammanställning, ett slags styrdokument där det tydligt framgår vad som förväntas av kommunen vid olycksfall, säger kommunens säkerhetssamordnare Torbjörn Ahlgren.

Han menar att räddningstjänsten har ett sådant handlingsprogram­ när det gäller bränder. Där handlar det om ett lagstadgat program med förebyggande arbete för sådant som leder till räddningsinsats. Andra olyckor, som inte innefattar brand, ingår dock inte.

Det är vad Tingsryds kommun nu ser som sin uppgift. Arbetet där Torbjörn Ahlgren hållit i trådarna har gjorts i samråd med kommunens förvaltningar, bolag, stiftelser och räddningstjänsten.

– I slutänden handlar det om att färre människor ska skadas och dö. Det här ska vara tydligt för dem som ska utföra det förebyggande arbetet.

Fallolyckorna är flest till antalet. Där kan det förebyggande arbetet bland annat innebära att personal inom äldre- och funktionshindersomsorgen utbildas i fallförebyggande åtgärder och att årlig säkerhetsinspektion av kommunala lekmiljöer ska genomföras.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.