unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nya tjänster ska förbättra klimatet

Företagarklimatet kunde varit bättre. Tingsryd tillhör landets bottenskikt och näringslivet har främst klankat ner på tjänstemännens och politikernas attityd, på bristande service och krångliga regler. Men Vi Företagares Anne Engmann Sommer blickar hellre framåt.
– Senaste mätningen är gjord i början av förra året och mycket har hänt sedan dess, säger hon.
Anne Engmann Sommer.
Anne Engmann Sommer.
Foto: Per Ohlsson

Kommunstyrelsen och Vi Företagare har haft ett antal träffar det senaste året.

– Jag upplever att man alltmer inser vikten av ett livskraftigt näringsliv. Förståelsen hos politiker och tjänstemän har ökat, inte minst insikten att nio av tio företag i kommunen har färre än tio anställda, med en ägare som ofta är personalansvarig, inköpare, försäljare och mycket mer, säger Anne Engmann Sommer, verksamhetsledare för Vi Företagare.

Hon pekar på behovet av rådgivning och vikten av snabb handläggning, och välkomnar den nya näringslivsstrategin och de förstärkningar som gjorts på tjänstemannasidan.

En av det lokala näringslivets största utmaningar är att hitta rätt kompetens för att företagen ska utvecklas och växa. Hantverks- och industribranschen skriker exempelvis efter arbetskraft.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Vi har bra kontakt med bildningsförvaltningen och har nyligen tryckt på att kommunen borde ha ett lite större perspektiv. På lång sikt kan det vara viktigt att hålla igång även olönsamma utbildningar ifall de genererar kompetens till våra industriföretag och därmed skatteintäkter, fortsätter Anne Engmann Sommer.

Hon är halvtidsanställd av kommunens företagare med övergripande mål att göra Tingsryd attraktivt att leva och verka i.

– Jag är flexibel och kan anpassa min tid efter säsong och vad som händer. Ja, helt enkelt jobba mycket när det krävs. Givetvis gynnar det helheten här om vi samverkar och hittar smarta lösningar, säger hon.

Själv är hon uppvuxen på Jylland, har läst ekonomi i Storbritannien, gjort karriär i resebranschen och varit projektledare i Forum Köpenhamn med ansvar för bland annat konst- och bokmässor. Sedan hamnade hon i Småland och började som verksamhetsledare och vd för Hästriket och Tingsrydstravet, med uppgift att bredda verksamheten, innan hon fångades upp av Vi Företagare.

– Gud så vackert, tänkte jag när jag kom hit ...och så många intressanta företag och så mycket kompetens det finns här, säger Anne Engmann Sommer.

Tingsryd är attraktivt med växande besöksnäring, men bostadsbristen riskerar att bromsa utvecklingen.

– Det är en stor utmaning och det är viktigt att kommunen bygger, men också att man underlättar för företag och privata som vill expandera. Därför är det positivt att det tagits politiska beslut om att stärka miljö- och byggnadsförvaltningen, säger Vi Företagares verksamhetsledare.

När det gäller centrum och centrumhandelns framtid, som också är återkommande debattämnen, vill hon hämta idéer i andra kommuner.

– Vi måste studera vilka aktörer vi har och vilka vi gärna vill ha och sedan jobba med gapet – det som fattas.

Ett förslag på hur centrum ska utvecklas ska vara klart hösten 2019. Men redan i april ska kommunledningsförvaltningen komma med en delrapport till kommunstyrelsens arbetsutskott.

”Vi vill givetvis bli effektivare, för näringslivets och medborgarnas bästa”, säger kommunchef Christer Kratz och ser en ljusning på personalsidan.
”Vi vill givetvis bli effektivare, för näringslivets och medborgarnas bästa”, säger kommunchef Christer Kratz och ser en ljusning på personalsidan.
Foto: Emelie Olsson
quote
Vi har fyllt en vakans med en ny markexploateringsingenjör och budgeten har gett utrymme för att anställa ytterligare en bygglovshandläggare och en planarkitekt. Vi vill givetvis bli effektivare, för näringslivets och medborgarnas bästa.

Kommunchefen Christer Kratz, som tillträdde sin tjänst i oktober, framhåller näringslivsstrategin som utarbetats och som gäller ända fram till 2030. Han vill också lyfta fram internarbetet som pågår inom bland annat miljö- och byggnadsförvaltningen.

– Vi har fyllt en vakans med en ny markexploateringsingenjör och budgeten har gett utrymme för att anställa ytterligare en bygglovshandläggare och en planarkitekt. Vi vill givetvis bli effektivare, för näringslivets och medborgarnas bästa, säger han.

Satsningen på planarkitekten är ett tillskott av pengar i budgeten för 2019. Men kommunen tillskjuter medel även för ytterligare en bygglovshandläggare. Flera politiker har deklarerat att syftet är att skynda på handläggningstiderna och ge tjänstemännen mer tid för råd och stöd vid bygglovsansökningar för både privatpersoner och företag.

Miljö- och byggnadschefen Camilla Norrman utvecklar:

– Absolut får vi andra förutsättningar. Ju fler vi är desto kortare handläggningstider blir det och desto mer utrymme för utökade telefontider. Det ska bli lättare att få tag på oss. Ett nytt digitalt system ska också underlätta hanteringen av ärenden. Dessutom har vi fått tillbaka tjänsten som GIS-tekniker, som tidigare drogs in. Det innebär att vi har en person som är specialist på att samla in och presentera geografiska data. Bland annat har hon varit med och skapat en klickbar webb-karta där man enkelt kan se var det finns möjlighet att bygga, men där man också får viktig information om förutsättningarna inför köp av en tomt.

Fotnot: GIS står för geografiskt informationssystem och är ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data.

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Tränarens hårda kritik mot Velic: ”Vi skrattar åt honom”

Fotboll

Tränarens hårda kritik mot Velic: ”Vi skrattar åt honom”

J–Södras tränare Andreas Brännström svarar med skarp kritik mot Denis Velic efter kommentarer han gav i anslutning till lördagens match.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Tingsryd

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Polisen larmades till en tillställning vid bygdegård i Tingsryd.

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Älmhult

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Under söndagsmorgonen brann Gärsdlevargens koja ner.

Ny restaurang har öppnat i centrala Växjö

Växjö

Ny restaurang har öppnat i centrala Växjö

”Vi har moderniserat en klassisk, ständigt älskad, produkt”.