Personalens kamp lönade sig – nu har de fått nya lokaler

Efter två år i Ting­gårdens källare satte personalen på kommunens hjälpmedelsförråd ner foten. De fruktade för sin och sina besökares hälsa och krävde åtgärder. Kampen lönade sig - nu har de invigt sina lokaler på Strömgatan.
Tingsryd • Publicerad 5 december 2012
NöjdaHjälpmedels-förrådet finns nu i nya lokaler. Efter ett par års missnöje utan full säkerhet för personal och besökare är de nu nöjda med det hangar­liknande förrådet.
NöjdaHjälpmedels-förrådet finns nu i nya lokaler. Efter ett par års missnöje utan full säkerhet för personal och besökare är de nu nöjda med det hangar­liknande förrådet.Foto: Emelie Olsson
Roger Fransson är hjälpmedelstekniker. Han är nöjd med tillgänglig­heten i det nya förrådet.
Roger Fransson är hjälpmedelstekniker. Han är nöjd med tillgänglig­heten i det nya förrådet.Foto: 
Ann-Marie Svensson passade på att få vinterskor på kryckorna. Hon besökte förrådets öppet hus med Barbro Johansson.
Ann-Marie Svensson passade på att få vinterskor på kryckorna. Hon besökte förrådets öppet hus med Barbro Johansson.Foto: 
Hjördis Thiel är sjukgymnast och visade prylarna under öppet hus.
Hjördis Thiel är sjukgymnast och visade prylarna under öppet hus.Foto: 

I juni anmäldes kommunens dåvarande hjälpmedelsförråd till Arbetsmiljöverket. Skyddsom­budet Julia Blume påpekade bland annat stora risker för både personalens och brukarnas psykiska och fysiska hälsa. Tanken var att lokalerna skulle vara tillfälliga i väntan på Örnen, men när projektet minskade i omfattning försvann hjälpmedels­förrådet ur planerna.

-?Vi visste från början att lokalerna på Ting­gården inte var ändamålsenliga. Vi gick med på det under en kort tid men det blev bara längre och längre, säger hjälpmedelsteknikerna Roger Fransson.

När ärendet anmäldes till Arbetsmiljöverket tog det dock fart. Ett team bestående av representanter från socialförvaltningen, paramedicin, kommunens fastighetsavdelning och hjälpmedelsförrådet inspekterade ko­mmunens tillgängliga byggnader runt om i Tingsryds kommun. Ingen av lokalerna uppfyllde kriterierna med bland annat tillräcklig yta, tillgänglighet, planlösning och ekonomi.

Till slut fann teamet den icke kommunägda lokalen på Strömgatan där kriterierna uppfylldes. Små byggarbeten har utförts, alla hjälpmedel har flyttats till lokalen och personalen har installerats.

-Vi är väldigt glada över det här, det är väl anpassat. Vår uppfattning är att de som kommer hit är glada över att kunna ta sig fram på ett bra sätt. För oss är arbetsflödet otroligt viktigt och här har vi lyckats hitta det, säger Roger Fransson.

I förra veckan arrangerades öppet hus för att visa upp det nya hjälpmedelsförrådet. Ann-Marie Svensson passade på att klä sina kryckor i vinterskrud med dubbar, samtidigt som hon tog sig en titt.

-Det ser jättefint ut här. När det låg på Tinggården var det dåligt och backen ner var riktigt otäck. Jag var där en gång men gick via boendet för att jag inte vågade gå ner för branten, säger hon.

När det stod klart att man beslutat flytta förrådet till Strömgatan kritiserade socialnämndens Gert Andersson (S) valet. Han menade att man inte tillräckligt undersökt kommunens egna lokaler i exempelvis Ryd. Nu tillbakavisar Roger Fransson kritiken.

-Vi har jobbat fruktansvärt hårt med detta och då blir man upprörd. Processen har gjorts med alla inblandade och det har inte gått någon förbi. Den här lokalen är sannolikt den enda tillgängliga som har uppfyllt de kriterier vi har. Det vet vi och det vet kommunens fastighetsavdelning. Vi är stolta över det vi har fått ihop, säger han.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.