Politiker klagar över Linnerydsvägen

Politiker från tre partier i Tingsryds styrande majoritet vänder sig nu mot Trafikverket och klagar över att länsväg 797 mellan Tingsryd och Linneryd är så dålig.
Tingsryd • Publicerad 9 februari 2011
Patrick Ståhlgren (M), ordförande i Tingsryds samhällsbyggnadsnämnd, slår larm om Linnerydsvägens dåliga kondition.
Patrick Ståhlgren (M), ordförande i Tingsryds samhällsbyggnadsnämnd, slår larm om Linnerydsvägens dåliga kondition.Foto: Bernd Blankenburg
Smålandsposten den 20 november 2010.
Smålandsposten den 20 november 2010.Foto: Bernd Blankenburg

Patrick Ståhlgren och Inge Strandberg (M), Mikael Jeanson (S) och Anette Weidenmark (KD) uppmanar i en motion att kommunfullmäktige agerar mot väghållaren, det vill säga Trafikverket.

"Det är av väsentlig betydelse för Tingsryds kommun att Linnerydsvägen förbättras och upprustas till en vägstandard motsvarande vägarna 120 och 122." Så skriver politikerna i motionen och att fullmäktige ska förmedla detta krav till Trafikverket.

Linnerydsvägen, länsväg 797, har nyligen fått ny beläggning som redan visat stora brister och till och med hål i vägens nylagda slityta. Trafikverket har medgett att entreprenören inte har lyckats väl med beläggningen.

Men det är inte bara vägens dåliga kondition utan också väghållningen under vintern som fått politikerna att agera. De tre motionsskribenterna har själva blivit drabbade av den dåliga snöröjningen. Linnerydsvägen är för dem som för många andra en viktig pendlingsväg till och från jobbet.

När det gäller Patrick Ståhlgren så är det hustrun som drabbades.

– När väglaget var som värst fick hustrun ett framdäck sönderslaget. En dålig väg betyder inte bara att man slår sönder grejor på bilen. Det är också en fråga om trafiksäkerhet.

Vinterns dåliga plogning av vägen resulterade i djupa ishål, farliga räls som orsakar farliga sladdar om man kommer fel. På långa sträckor plågades bilisterna av tvättbrädesyndromet. Och när snö och is försvunnit så småningom blir vägen inte bättre för det.

– Något är ju galet med en så dålig slityta på en nylagd väg.

Saken är viktig tycker Patrick Ståhlgren. Bra vägar är en hörnsten i en kommuns infrastruktur.

– Vem vill bosätta sig eller etablera ett företag i en kommun som saknar godtagbara transportmöjligheter?

Redan i november i fjol klagade lokala politiker från Folkpartiet och Centern över att den nya beläggningen på väg 797 var dålig.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.