Riksdagens skatteutskott mötte verkligheten på Korrö

Enligt en utredning av SCB har den halverade restaurangmomsen bidragit till att stabilisera restaurangnäringen.
-Särskilt på landsbygden. För oss är det en fråga om att dö eller överleva, bekräftar Ola Abrahamsson som är arrendator av kommunägda Korrö hantverksby.
Tingsryd • Publicerad 18 januari 2013
Riksdagens skatteutskott på besök i Korrö. Anette Åkesson (M), Lars Beckman (M), Karin Nilsson (C), Maria Abrahamsson (M), Fredrik Schulte (M), Lena Asplund (M), GunnarAndrén, (FP) och skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M). Lars Gustafsson (KD) saknas på bilden.Foto: Privat
Riksdagens skatteutskott på besök i Korrö. Anette Åkesson (M), Lars Beckman (M), Karin Nilsson (C), Maria Abrahamsson (M), Fredrik Schulte (M), Lena Asplund (M), GunnarAndrén, (FP) och skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M). Lars Gustafsson (KD) saknas på bilden.Foto: PrivatFoto: 

Där driver han hotell, vandrarhem och restaurang. I veckan fick han besök av alliansledamöterna i riksdagens skatteutskott som gjorde besök i länet.

Det var Tingsryds riksdagsledamot Karin Nilsson (C) från Hensmåla som guidade sina nio allianskollegor i skatteutskottet. De gjorde fem nedslag hos företagare i Växjö, Linneryd och Tingsryd.

-Det är viktigt att komma ut och möta verklig-heten för att få en uppfattning om hur regeringens reformer uppfattas. Nu har vi fått ytterligare ett kvitto på att halveringen av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga under 26 år har genererat 5 000 nya jobb i branschen, sade Karin Nilsson.

I Korrö fick skattepolitikerna möta Årets Turist-entreprenör i Södra Småland 2012. Det vill säga Ola Abrahamsson som berättade för sina besökare att sänkningen av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften haft en avgörande betydelse för företagets överlevnad.

-Trots nya idéer och Korrös fantastiskt natursköna läge skulle 2012 års bokslut visat röda siffror och blivit ännu besvärligare än 2011 om inte de här reformerna hade blivit genomförda, sade Ola Abrahamsson till skatteutskottets allianspolitiker.

Till Smålandsposten säger han att momssänkningen kanske kan öka vinsterna för vissa inom branschen men inte för företagare på landsbygden.

-För oss här är det en fråga om att finnas eller inte finnas. Du kan titta på årsredovisningar från Getnö Gård, Mårdslycke Krog eller många andra. Där är inte marginalen stor för att överleva. Med momssänkningen går det lite bättre för oss alla, säger Ola Abrahamsson som dock var orolig för alla varsel och den dåliga konjunkturen.

Skatteutskottets politiker sög naturligtvis åt sig hans ord.

– Det har varit ett mycket lyckat besök i Kronoberg, summerade Karin Nilsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.