S kritiskt till ny väg i Ryd

Socialdemokraterna i Tingsryd protesterar mot planerna på ny vägdragning av väg 126 i Ryd.
– Man kan vara så säker på att man tar död på byn om man drar vägen utanför samhället, säger Gert Andersson (S).
Tingsryd • Publicerad 9 augusti 2012
Gert Andersson (S). Foto: privat
Gert Andersson (S). Foto: privatFoto: 

Den fördjupade översiktsplanen för Ryds samhälle, RYD 2030, har precis varit ute på samråd. Social- demokraternas arbetsgrupp har gått igenom handlingarna och reagerar över flera påtänkta förändringar.Som första punkt i skrivelsen till samhällsbyggnadsnämnden, tar partiet upp den föreslagna omdragningen av väg 126. Enligt planen skulle den nya vägdragningen bland annat innebära mindre tung trafik i centrum, mindre buller och en minskning av luftföroreningar. Men socialdemokraterna känner inte att argumenten håller. De anser nämligen att det är ett nedläggningsförslag av Ryds samhälle.

– Skulle man lägga vägen utanför så skulle samhället försvinna. Man måste vara rädd om exempelvis affär-en. Det är klart att trafiken kan vara irriterande för de boende, men pratar man med dem så protesterar de så fort de hör talas om ny vägdragning, säger Gert Andersson.

Han menar att genomfartstrafiken gynnar affären och att den utan biltrafik- en inte har tillräckligt kundunderlag. Däremot krävs förändring i trafiksituationen, menar han.

– Ja, därför föreslår vi en rondell vid motellet. Det är 50 där, men många håller långt över 100 halvvägs in i samhället. Det är inte klokt. Det vettiga vore att skapa ett naturligt farthinder utan att ta bort trafiken från samhället, säger han.

Ett annat förslag från partiet är att busshållplatsen på torget utformas så att övrig trafik inte kan passera vid av- och påstigning. Det skulle i sig vara ett farthinder, anser de.

De har skickat ytterligare några förslag gällande trafiken, som de menar skulle öka säkerheten genom samhället. Bland dem finns ny infart söder från Fridafors och en in- och utfart till väg 119 från Fridafors-Lönsboda.

Samrådstiden har just avslutats och nu sammanställs synpunkterna av kommunens arbetsgrupp.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.