Annons

Sjögull hotar fjordarna i kommunen

Vattenväxten sjögull har etablerat sig på flera olika ställen i Tingsryds kommun. Vill det sig illa kan växten hota möjligheterna till bad, fiske och båttrafik i såväl sjön Åsnen som fjordarna i Ryd.
Tingsryd • Publicerad 6 augusti 2010
Foto: Markus Danielsson

Länsstyrelsen i Kronobergs län har gjort en undersökning av hur mycket sjögull det finns i vattendragen runtom i länet. Resultatet av undersökningen visar att växten finns i riklig mängd i Brändeborgsfjorden och Hönshyltefjorden utanför Ryd,

– Just nu är det kanske inte ett så stort problem. Tittar man däremot fem år framåt i tiden så kan båda fjordarna vara helt täckta med sjögull. Därför måste vi ta itu med problemet redan på det här tidiga stadiet. Växten sprider sig väldigt snabbt, säger Theodor Samuelsson som arbetar som vattenhandläggare.

Annons

Problemet med sjögullsbekämpningen är att det inte går att motverka den på ett bra sätt.

– Om man klipper den så växer den upp lika fort igen. Det är en främmande växt som inte ska finnas där överhuvudtaget, fortsätter Theodor Samuelsson.

Hur har växten då hamnat i de här vattendragen?

– Det kan vara någon som har planterat den vid sin egen brygga och varit helt ovetande om vilka konsekvenser det kan få med en sådan blomma i vattnet. Sedan har växten själv spridit sig vidare i området. Sjögullen är vacker men väldigt lömsk, säger Theodor Samuelsson.

I sjön Åsnen vid Urshult finns det också ett bestånd av den besvärliga växten. Här har dock inte problemet kommit lika långt som i fjordarna utanför Ryd.

– I det området ska vi prova med att täcka alltihop med en tjock presenning. Sedan hoppas vi kunna pressa ner sjögullen till botten med hjälp av tungt armeringsmaterial, berättar Theodor Samuelsson vidare.

Den här typen av växtbekämpning är en tämligen kostsam affär. Hittills har det bitvis varit svårt att få tag i pengar för att finansiera det hela, säger Theodor Samuelsson.

– Om vi inte lyckas få bort sjögullen från de här områdena så kommer det snart inte att gå att bada, fiska eller köra båt där. Det är bara en tjock kompakt massa som det är omöjligt att ta sig fram igenom. Det blir ett hårt slag för hela friluftslivet, säger vattenhandläggaren avslutningsvis.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons