Annons

Skattesänkning inget knep att locka invånare

När folkminskningen fortsätter med cirka 100 personer varje år söker Tingsryds kommun vägar för att höja sin attraktionskraft. Kan sänkt kommunalskatt vara ett knep att hålla kvar folket?
Tingsryd • Publicerad 16 mars 2011
Arne Karlsson (M) tror inte att sänkt skatt kan vända folkminskningen.Foto: Alexander Mahmoud

Årsredovisningen för 2010 visar att vid årets slut blev det pengar över, drygt 18 miljoner kronor. Alla skattepengar gick alltså inte åt.

–?För 2011 hade vi kanske kunnat sänka skatten. Men vi gjorde inte det. Och nu ser jag inga möjligheter att åren framöver sänka skatten. Vi har stora investeringar framför oss, säger kommunalrådet Arne Karlsson (M).

Annons

Enligt honom motsvarar överskottet från 2010 nästan en skattekrona. Men bufferten behövs för annat. Dessutom skulle en skattesänkning nu bli svår att förklara.

– ? Kommunen har gått igenom tuffa beslut bland annat inom skolan. Det går inte att sänka skatten när vi samtidigt försöker sänka våra kostnader genom att anpassa kommunens struktur och verksamheter till folkmängden.

Nej, det går inte att krympa byskolor med hänvisning till penningbrist och samtidigt sänka skatten.

I Tingsryds kommun är skattesatsen 21:46 kronor och därmed tillhör kommunen de fyra dyraste i länet. Älmhult har lägst kommunalskatt med 20:60 kronor och Lessebo högst med 22:20 kronor.

– Vi ligger i mitten ungefär. Det gör vi också på riksnivå. Jag tror vi ligger på plats 104 av 290 kommuner, säger Arne Karlsson och tillägger att de flesta kommuner i Blekinge samt Kalmarkommuner har högre skattesats än Tingsryd.

Han tror inte att Tingsryd kan konkurrera om invånare med skatt eftersom kommunen ju ligger i skatteligornas mittfält.

Det finns andra skäl för att kommunbor flyttar. Likaså måste attraktionskraft uppnås med annat än att sänka skatten.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons