1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Släkten är bäst – backsnack i morfars plantskola

Ena barnbarnet i Bundesliga och andra i NHL. Många tv-timmar blir det för Kenneth Ekman. Möt kusinerna Amanda Ilestedt och Oliver Ekman-Larsson i morfars bördiga drivhus på Frögatan. Här bjuds kaffe och proffstugg inför säsongens tuffa utmaningar.
Hemkärt möte med stabil backtrio. Oliver Ekman Larsson, Kenneth Ekman och Amanda Ilestedt. Ny säsong och nya utmaningar väntar i Nordamerika, Tyskland och framför tv-apparaten. Oliver vill ta sig till Stanley Cup med sitt Arizona och faktiskt slippa VM-hockey nästa år. Amanda däremot vill inget hellre än att spela fotbolls-VM i Frankrike 2019. Morfars mål är att följa precis allt från fåtöljen, eller i bästa fall från läktarplats.
Foto: Per Ohlsson

Han var med när Oliver tog sina stapplande premiärskär hemma i Dackehallen och han såg Amanda jaga boll på spensliga flickben i Sölvesborgs GoIF.

– Det har gått rätt bra och det är inte slut på länge än... och så har vi de yngre kusinerna också, som nog kan få bra säsonger de med, säger backlegenden Kenneth Ekman.

Det är inget fel på grogrund och jordmån på Frögatan. Släktträdet står stadigt med starka rötter. Det växer och sprider sitt yviga grenverk från Tingsryd, via Nybro och ut i vida proffsvärlden. Här finns utlöpare till hockey- och golflegenden Sven Tumba och här finns blodsband med cykelbröderna Fåglum.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Vi tog en fika hemma hos morfar Kenneth tillsammans med de hittills mest framgångsrika och välutvecklade plantorna med direkt Tingsrydskoppling – dubble världsmästaren och NHL-stjärnan Oliver Ekman Larsson och femfaldiga svenska mästarinnan, nuvarande Bundesligaproffset och landslagsspelaren Amanda Ilestedt.

Just när hetaste sommaren i mannaminne ockuperar småländska hästriket så känns kanske VM-kval och ligapremiär i september och NHL-nedsläpp i oktober lite avlägsna.

– Jag är van vid ökenklimat hemma i Phoenix, så det här är ingen fara, försäkrar Oliver, som svettats många liter under försäsongsträningen tillsammans med Taif-truppen.

Backpar – förvisso inte i samma lag och inte ens i samma sport – på hembesök. Oliver Ekman Larsson och Amanda Ilestedt fikar och äter wienerbröd hemma hos morfar och mormor.

Men vi börjar med den gamle själv. För vi får väl kalla honom så, 73-årige Kenneth Ekman?

Han slog igenom och gjorde karriär i en annan tid. Under uppväxten hemma i Ljungby spelade han fotboll, bandy, hoppade höjd och tävlingscyklade. Men det var hockeyn som blev nummer ett och i tidiga tonåren – han minns inte om han var 13 eller 14 – debuterade han i Trojas A-lag. Fast ishockey var inget man kunde leva på ens som firad landslagsspelare och det fick räcka med elva framträdanden i Tre Kronor.

– Jag hade mitt jobb som målare hemma i Tingsryd och tackade nej när jag blev tillfrågad, men OS i Japan kändes ändå som något speciellt. Det var ett äventyr jag inte ville missa.

Alltså bar det iväg till Sapporo 1972, med en fjärdeplats som resultat. Sedan placerade Kenneth Ekman landslagsklubban på hyllan och greppade målarpenseln. Fast Tingsryds AIF blev han troget fram till 1982. Plus att han avslutade med en säsong i båset, som coach tillsammans med parhästen Bengt-Göran ”Mysing” Karlsson.

Det var verkligen helt andra tider. 46 år efter det olympiska Japanäventyret förlängde dottersonen nyligen kontraktet med Arizona Coyotes över ytterligare åtta säsonger.

En deal som garanterar 27-årige Oliver Ekman Larsson runt 590 miljoner kronor. Frågan är bara om den ger honom några titlar. Han har precis utsetts till prärievargarnas nye lagkapten. Ganska logiskt eftersom han varit klubben trogen hela sin NHL-karriär, gjort över 500 matcher och noterats för 290 poäng. Men Arizona har missat slutspel sex säsonger i rad och ökenlaget tillhör definitivt inte förhandsfavoriterna säsongen 2018/19.

– Det hinner hända mycket på några år. Se på Washington som jobbat länge för Stanley Cup-titeln de tog nu senast. Vi har fått lite nya namn och har jättebra bredd på backsidan.

Oprövade coachen Rick Tocchet fick se laget förlora de elva första matcherna för snart ett år sedan. Men Ekman Larsson lyfter hellre fram hur Coyotes avslutade säsongen. Facit för de sista 29 matcherna talar sitt tydliga språk: 17 vinster, nio oavgjorda och bara tre förluster.

– Det var tufft för honom (Tocchet) när han kom in. Han var tvungen att få ett nytt system att sätta sig hos nya spelare. Men han höll konsekvent fast vid sin idé, och det var därför vi kunde vända trenden. Kan vi inleda säsongen nu lika bra som vi avslutade den förra, då blir det en rolig vinter och vår. Det såg verkligen bättre och bättre ut för hela laget efter en stökig inledning. Men ska du sätta en hundralapp på någon som har chans att vinna en titel så är det kanske vettigare att spela på Potsdam i Bundesliga den här gången, säger Oliver med ett snett leende och bollar över till kusinen.

Australiens Larissa Crummer och Michelle Heyman i höjdarkamp med Amanda Ilestedt under Kanada-VM 2015.
Foto: JASON FRANSON
Oliver Ekman-Larsson i kamp med Rysslands Yevgeni Dadonov under hockey-VM 2015.
Foto: Sergei Grits
Amanda Ilestedt agerar häftplåster på Hoffenheims Isabella Hartig i vårens Bundesligamöte. Hennes nuvarande klubblag, FFC Turbine Potsdam, vann UEFA Womens Cup 2005 samt Champions League 2009/2010 och har blivit tyska mästare sex gånger, senast 2011/12. Förra säsongen slutade de fyra i Bundesliga.
Foto: Turbine Potsdam

– Jag spelade alltid med mina bröder hemma och testade olika idrotter. I hockey var jag faktiskt målvakt och så höll jag på med handboll också, minns Amanda som hunnit bli 25 år.

Rätt snart blev det fullt fokus på fotbollen för henne. Redan när hon gick på högstadiet busspendlade hon drygt 16 mil tur och retur från hemmet i Sölvesborg flera dagar i veckan för att träna och spela med Karlskrona FF. När det var dags för gymnasiet lockade LdB Malmö (nuvarande FC Rosengård). Det blev fem SM-guld innan flyttlasset gick till Potsdam för ett år sedan.

– Jag kände att jag var klar med Allsvenskan, och Bundesliga är trots allt bästa ligan i världen. Det är större intresse i Tyskland och vi har ett häftigt gäng supporters som hänger med oss på bortamatcherna. Jag har fått stort förtroende och faktiskt spelat en del som ytterback också även om jag nog trivs bäst och är mest bekväm i mittförsvaret.

Nu går det inte att hålla sig längre. Det är dags för morfar Kenneth Ekman att bryta in och förklara sakernas tillstånd.

– Men du har verkligen imponerat som ytterback. När ni mötte Wolfsburg plockade du ju bort Pernille Harder fullständigt, säger han.

Så tittar de på varandra och behärskad stolthet möter morfars ohämmade bekräftelse.

Boston Bruins Reilly Smith och Arizona Coyotes Oliver Ekman-Larsson på jakt efter pucken i en NHL-match 2015.
Foto: Winslow Townson

Även Oliver Ekman Larsson provade ett och annat innan den självklara pusselbiten föll på plats.

– Jag slutade med fotbollen när jag kom upp i TV-puckåldern och det blev mer allvar. Jag spelade tennis och innebandy också och så tror jag att jag var på två handbollsträningar innan jag gav upp och insåg att jag var helt värdelös. Det allra första jag minns är nog från allmänhetens åkning i Dackehallen, och så förstås att jag alltid gick på hockey med mormor och morfar här hemma. På den tiden hade man Larry Pilut och Anders Åkesson som idoler och så jobbade ju Fredrik Persson hos dig morfar, så honom såg man också upp till, säger Oliver och nickar mot åldermannen vid bordet.

– Ja, vi hade en spelskicklig back från Lettland här några år på 90-talet också. Minns du det? Andrejs Maticins hette han. Det var en kille som kunde slå fantastiska och öppnande passningar över flera zoner, och då försökte jag väl få dig att titta lite extra på honom, säger Kenneth.

– Sedan, senare under uppväxten alltså, var (Peter) Forsberg och (Niclas) Lidström förstås förebilder, fortsätter Oliver.

Dubbla världsmästaren Oliver Ekman Larsson och Potsdamproffset Amanda Ilestedt fikar efter mer men har olika mål. Oliver vill ta sig till Stanley Cup med sitt Arizona och slippa VM-hockey 2019 – Amanda vill inget hellre än att spela fotbolls-VM i Frankrike.
Foto: Per Ohlsson

Vad gör ni när ni har någon dag över?

– Jag har pluggat en del marknadsföring, ekonomi och juridik vid sidan av fotbollen. Det är skönt att hålla på med annat och jag tycker det skulle vara kul att starta något eget framöver. Och så gillar jag, precis som pappa, att fiska och jaga – älg, rådjur, vildsvin och sånt. Men det blir det ju nästan ingen tid till numera. Jag kan väl i och för sig slå ihjäl ledig tid med att shoppa och fika också, säger Amanda.

– Ärligt talat blir det mycket sport. Det finns ju gott om golfbanor i Arizona, men jag tycker inte det är jätteroligt. Egentligen är det skönt att bara njuta och vara ledig, ta det lugnt helt enkelt, konstaterar Oliver.

Hur hemkära är ni på en skala?

– Sölvesborg är lite av utgångspunkten, som jag kommer tillbaka till för att umgås med kompisar och så. Sedan har mina föräldrar ett torp i Törnamåla precis utanför Tingsryd som de håller på att renovera, så jag är här i trakterna rätt ofta också, säger Amanda.

– För mig är Tingsryd basen, och jag sommartränar ju en del med Taif också. Jag tycker man märker att nivån hela tiden höjts under åren i allsvenskan, både på spelarsidan och i organisationen runt laget, säger Oliver.

Nu väntar allsvenska derbyn mellan Karlskrona, där pappa Patric Larsson förresten är sportchef, och Tingsryd igen. Oliver, var har du hjärtat då – i pappas Karlskrona eller morfars Tingsryd?

– Tingsryd alla dar i veckan. Fast själv är jag ju uppväxt med heta derbyn mot Växjö, som var extremt viktiga att vinna.

Nå, har ni några heta derbymatcher i Bundesliga och NHL?

– Det skulle väl vara Wolfsburg då. Det är närmaste bortalaget, två och en halv timme ungefär, säger Amanda.

– Kanske Los Angeles... och numera Las Vegas, fortsätter Oliver.

Metropolerna Phoenix, Tingsryd och Potsdam är vardaglig hemvist för trion Oliver Ekman Larsson, Kenneth Ekman respektive Amanda Ilestedt.
Foto: Per Ohlsson

Vilka är era största upplevelser på gräs och is hittills?

– Det är förstås speciellt att vinna och SM-gulden smäller högt. Liksom EM- och VM-spel, säger Amanda.

– Två VM-guld är rätt okej, men det var stort att vara med och vinna TV-pucken också när man var i den åldern, säger Oliver.

Hur mycket följer ni varandra?

– Det går ju inte att sitta uppe mitt i natten och se NHL på tv, men när det är matcher som börjar klockan 21 så brukar jag titta, säger Amanda.

– Det är klart man är nyfiken och håller koll. Under fotbolls-VM i Kanada (2015) så minns jag att det fungerade jättebra med tiderna, säger Oliver.

quote
Det var perfekt med matcherna i Köpenhamn, när Oliver ringde och sa att han hade finalbiljetter var det bara att åka tillbaka ner.

Största supportern heter dock Kenneth Ekman. Han missar inte en match på tv och har sett en hel del på plats både i Nordamerika och i Tyskland. När Amanda spelade i Malmö blev det förstås täta Skåneresor. Och hockey-VM i Danmark nu senast var ju rena hemmaplan, med många tillfällen att följa Tre Kronor och barnbarnet från läktarplats.

– Det var perfekt med matcherna i Köpenhamn, när Oliver ringde och sa att han hade finalbiljetter var det bara att åka tillbaka ner.

Nu är det avspark och nedsläpp igen, på båda sidor Atlanten. Tv-fåtöljen på Frögatan är bokad och efter matcherna brukar det bli någon form av summering – om inte annat så via sms.

– Nu kan jag ju streama AHL-matcherna också och se Kevin (Ekman Larsson) i Tucson. Och Fabian (Ilestedt) spelar i Nybro, så honom har vi på nära håll och kan följa antingen på tv eller live. Jag tror det kan bli riktigt bra säsonger även för småbröderna, säger en engagerad och evigt optimistisk morfar.

Välutrustad trio. Kenneth Ekman med sina dottersöner, Zebastian Ilested och Oliver Ekman Larsson, i samband med ett tidigare nostalgireportage daterat 1998.
Foto: Bernd Blankenburg
Klassiska hockeykämpar – Kenneth Ekman och Åke Ryman i Tingsryd.
Foto: Ingemar Kroon
Kenneth Ekman på det färgglada 70-talet. Två generationer senare är engagemanget lika stort. Backhjälten delar sitt intresse mellan dagens Tingsryd och barnbarnen på olika arenor.
Foto: Williams förlag

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Damallsvenskan

Poänglös Ria vill hitta målet mot Eskilstuna

Växjö DFF jagar andra raka bortasegern borta mot Eskilstuna. En av nycklarna att nå det är att få igång Ria Ölings poängproduktion igen.