Syrligt när köpet av Ryds gick igenom

Kommunens köp av Ryds Båtars fastigheter stör likabehandlingsprincipen. Det anser Otto Gabrielsson (MP), som yrkade på att köpet skulle avslås i gårdagens kommunfullmäktige.
Tingsryd • Publicerad 28 september 2012

– Kan alla företag som vill frigöra kapital? Om inte alla kan göra det så anser jag inte att någon ska få göra det, sade Miljöpartiets ersättare Otto Gabrielsson.

Gårdagens kommunfullmäktige var höstens första. De fyra första punkterna avhandlades i rask takt, men när det var dags att godkänna försäljningen av båtfabrikens fastigheter i Ryd tog det stopp. Otto Gabrielsson sade sig vara nyfiken på hur sådana köp går till, men gick snabbt över till att i stället kritisera det föreslagna köpet.

– Det stör den fria marknaden och det stör likabehandlingsprincipen. På något vis är det här ärendet berättelsen om Sverige. I 100 år har vi gynnat industrin framför jordbruksföretagen.

Arne Karlsson (M) var snabbt uppe i talarstolen och försvarade köpet. Han menar att det är av stor vikt för hela kommunen och att det inte handlar om att frigöra kapital.

– Det är inte fråga om att subventionera företag, de betalar marknadsmässig hyra. Hade vi inte agerat på det här sättet kan jag tala om att det är många företag som inte hade levt vidare i kommunen, sade han och fortsatte:

– Vill Otto Gabrielsson prata om näringspolitiken i Sverige får du nog hitta ett annat forum.

Flera politiker talade för köpet. Bland dem fanns Gert Andersson (S), Sven-Olof Karlborg (FP) och Marie-Louise Hilmersson (C).

– Det är vår förbannade skyldighet att rusa fram och ta en diskussion när sådant här händer, sade Marie-Louise Hilmersson.

Slutligen godkände kommunfullmäktige köpeavtalen och ett rungande ja gick genom salen. Miljöpartiet reserverade sig dock mot beslutet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.