Tingsryds bibliotek - bäst på utlåning i hela landet

Tingsryds bibliotek med sina filialer är bäst i hela Sverige på att låna ut böcker. De lånar ut nästan dubbelt så många böcker per år än genomsnittet. Och när det gäller barnböcker ligger de på topp tre med hela 46 böcker per barn.
Tingsryd • Publicerad 16 augusti 2012
Elin Nilsson och Ulf Åkesson på Tingsryds bibliotek är båda glada och stolta över att vara bäst i Sverige på att låna ut böcker.
Elin Nilsson och Ulf Åkesson på Tingsryds bibliotek är båda glada och stolta över att vara bäst i Sverige på att låna ut böcker.Foto: Emma Holmberg
En stor anledning till de höga siffrorna tror Ulf Åkesson är att personalen är så engagerade i sitt jobb och ger så bra servis.
En stor anledning till de höga siffrorna tror Ulf Åkesson är att personalen är så engagerade i sitt jobb och ger så bra servis.Foto: Emma Holmberg

– Det känns jätteroligt att vi än en gång blivit det bibliotek som är bäst på utlåning i landet. Det är ett bevis på att vi gör något som är rätt, att kunderna uppskattar vår servis, säger Ulf Åkesson som är inköpsansvarig på Tingsryds bibliotek.

Under hela 2000-talet har Tingsryds bibliotek med sina filialer legat på topp tre i landet när det gäller utlåning av böcker.

– Att vi lånar ut så mycket böcker och alltid ligger på topp tror jag har att göra med att vi har generösa öppettider, många filialer och en väldigt engagerad personal, säger Ulf Åkesson.

Svensk Biblioteksförening publicerade i går rapporten om att Tingsryd kommuns invånare var bäst i hela landet på att låna ut böcker förra året. Invånarna i kommunen lånar i genomsnitt 14 böcker per år, vilket är nästan dubbelt så många som rikets genomsnitt. Även när det gäller utlåning av barnböcker är kommunens invånare mycket flitiga med hela 46 böcker per barn och år. Det är den tredje bästa siffran i hela landet.

– Vi satsar väldigt mycket på barnsidan och det är fantastiskt roligt att få veta att vi lånar ut så mycket barnböcker. Vi har även en barnbibliotekarietjänst, så barnsidan är något vi satsar på och vill ska bli bättre och bättre varje år, säger Ulf Åkesson.

Personalen på Tingsryds bibliotek hoppas nu att de kommer att få behålla sina goda siffror även nästa år. Och till nästa år ska de satsa ännu lite till på barnböcker, annars ska de fortsätta som vanligt.

– Jag tror att en stor anledning till våra goda siffror är att personalen är så engagerade i sitt jobb. Vi är väldigt måna om att ge en mycket bra service, säger Ulf Åkesson.

Emma Holmberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.