Tingsryds kommun fick rätt i tvist

Tingsryds kommun har vunnit en segdragen tvist i Statens vatten-och avloppsnämnd. Ärendet handlar om obetalda brukningsavgifter på drygt 13000 kronor.
Tingsryd • Publicerad 21 juni 2010

Den uppkomna frågan handlar kortfattat om att en man hävdar att han sålt en fastighet i Tingsryds kommun i slutet av oktober 2006. I fallet finns bland annat en obetald faktura för vatten-och avloppstjänster på totalt 13 766 kronor. Den räkningen förföll till betalning den 31 maj 2007. Mannen hävdar att han sålt huset redan i oktober 2006 medan Tingsryds kommun säger att försäljningen skedde först i maj 2007. VA-nämnden tog upp fallet och valde alltså sedan att gå på kommunens linje. Man beslutar att mannen ska betala beloppet.

VA-nämnden skriver i sitt beslut att mannen bland annat inte har lämnat in något giltigt köpekontrakt som styrker att han verkligen lämnade den aktuella fastigheten redan hösten 2006. Lagen om allmänna vattentjänster säger att när en fastighet byter ägare så är säljaren skyldig att betala de brukningsavgifter som härstammar från tiden innan ägarbytet även om förfallodagen infaller senare.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.